Десислава Иванчева
На снимката: арестът на кмета на район „Младост” Десислава Иванчева

Специализираният съд измени мярката за неотклонение на бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петкова от „задържане под стража“ в „домашен арест“. Тя все още е в ареста и ще може да се прибере вкъщи, ако прокуратурата не протестира изменението на мярката, съобщиха от Специализирания съд.

„След като бяха разпитани всички служители на Община „Младост“, Специализираният съд уважи искането на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, като измени мерките им за неотклонение от „задържане под стража“ в „домашен арест“. В случай, че прокурорът по делото не протестира това определение в законоустановения срок, те ще могат да се приберат в къщи“, заявиха от Специализирания съд.

На 22.08.2018 г. в Специализирания наказателен съд е внесен обвинителният акт срещу отстранената кметица на район „Младост“ Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Христова и бившия районен кмет Петко Дюлгеров.  Процесът срещу Иванчева и Петкова стигна до съд близо пет месеца след показните арести на двете жени в центъра на София по обвинение, че са поискали половин милион евро от строителния предприемач Александър Ваклин. Държавното обвинение твърди, че Десислава Иванчева, с помощта на Биляна Петрова и с посредничеството на Петко Дюлгеров, изнудвала бизнесмена Александър Ваклин за пари, за да получи необходимото му разрешение да строи в „Младост“.
Обвинителният акт описва как е бил договарян размерът на целия подкуп и предаването на първата вноска, колко да е комисионната на Дюлгеров, как да стане получаването и предаването на белязаните 70 000 евро, как са били задържани тримата и какво е било намерено при обиските, които специално за Иванчева и Петрова продължиха с часове на едно от най-натоварените столични централни кръстовища.
В обвинителния акт се твърди, че кметицата на „Младост“ приела толкова лично случая на Ваклин, че си водела бял тефтер със суми и инициали. По делото доминират записаните разговори между тримата подсъдими с изнудвания от тях бизнесмен. Според огласеното от Иванчева и Петрова, в СРС-тата имало инициали, съвпадащи с имена на действащи политици.
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук