Иван Гешев
на снимката: Иван Гешев - главен прокурор на България

В кабинета на кмета на Район „Младост“ Десислава Иванчева са открити много преписки, за които се твърдяло, че са изгубени, но са използван за изнудване на строителни предприемачи. Обвинението срещу нея е за търговия с влияние. Това съобщи ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев на брифинг по повод вчерашния показен арест на Иванчева.

Според Гешев Иванчева е възпрепятствала дейността дори на инвеститори клас „А“. Става въпрос за предприемач, който дълго време е живял в чужбина и „няма нагласата и манталитета и поведението на някои наши характерни български особености“, в насока, че не възприема начини за разрешаване на проблема с пари под масата. Този човек е с различно мислене, европейско мислене, е бил изнудван в чисто житейския смисъл по отношение на него е упражнен натиск, за да плати една сериозна сума, заяви Гешев.

„Начинът обикновено е следния: с години се бавят определи преписки и не се решават определени проблеми, с определи цели. При претърсването на кабинета на Иванчева бяха намерени стотици преписки, които седят в кабинета й./ Мястото им не е там. Те са бавени, казвано е, че са изгубени“, заяви прокурорът.

Той разкри как кметицата е насочвала свои клиенти само към една единствена фирма, без те да имат думата, ако искат да строят с друга фирма.

„Искало се е подобрителните дейности да са извършени от конкретна фирма, а не от човека, който е помолил учтиво, на него не му се дава възможност и да си избере фирмата дори. Кметицата е насочвала натам всички нейни потенциални клиенти. От човека, който и да е той, е имал заповед за изменение на ПУП, която се издава от главния архитект на София Здравков.“

Този човек е трябва да започне действия и за да си изкара документи започва едно чакане около една година за нещо, което се върши една седмица. Той пуска жалби по всякакви институции. Но след това чрез посредници се свързват с него хора на кметицата, които му казват, че тя е много ядосана, заради жалбите, които е подавал и той ще има проблеми. От същите посредници става ясно, че на него му е заявено, че ще строи на 20 евро на квадратен метър на строежа, което прави 250 000 евро.

Тази сума трябвал да бъде разделена на 3 вноски на по около 70 000 евро, като документите, които се чакали една година щели да бъдат „оправени“. Човекът осигурява първата част от сумата, защото иска да помогне на държавата, въпреки че хора от тази държава му пречат съзнателно.

Според Гешев в схемата е замесена група от над 100 души. Изнудваното лице е предало сумата от 70 хил. посредник на Иванчева, след което той се е срещнал с нея, предал й е сумата и е прибрал за себе си 14 хил. евро.

Посредникът предаде парите в едно кафе в близост. Той се свърза с кметицата, пиха кафе 2 часа, посредникът си взе 14 хил. евро, което е неговата част. Взе си парите и тръгнаха в различни посоки. Ние изкачахме съзнателно, да не ги задържим там, защото щяхте да ни питате защо задържаме невинна жена, която се е срещнала с човек, който дължи пари. По точно ги е взела. Ние задържахме посредника и веднага се предприеха действия по спиране на служебния автомобил на кметицата, обясни Гешев.

Припомняме, че вчера Десислава Иванчева беше показно задържана на централен булевард в София. В продължение на няколко часа тя беше разпитвана и в последствие освободена. Разследването по случая се води от Специализираната прокуратура и Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ).

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!