на снимката: Зам.-председателят на СДС Румен Христов

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг зам.-председателят на СДС Румен Христов коментира, че една от основните грешки на лидера на партията Божидар Лукарски е, че е позволил тя да изпадне в изолация. По този начин десните хора в България не са получили решения на проблемите си. Друг основен пропуск на Лукарски според Христов е недостатъчната работа с местните структури.

„Пропускаме важни моменти, пропускаме важните проблеми, които касаят нашите избиратели и нашите поддръжници. Малко се работи със структурите на партията, отслабиха се редиците ни, не се обикаля страната. Преди два ди на конференцията той се извини и каза, че аз съм длъжник на партията предвид това, че когато бях министър заедно с главния секретар не обръщах достатъчно внимание на структурите и не можах да работя с тях. Една година мина, нищо повече не се случи.”

Румен Христов отказа да каже какво е личното му мнение за бъдещото позициониране на партията. Той заяви, че на следващото заседание на Националния съвет на СДС през май в Пловдив ще бъде проведен дебат въз основа на данните от анкетата, проведена сред членовете на партията за нейното бъдеще.

„Категорични са анкетираните за това, че трябва да бъдем в коалиция. Категорични са, че на местните избори местните структури трябва да имат възможност сами да решават каква да бъде коалицията. На това мнение са 93,2% от членовете на СДС. По отношение на това как трябва да се явяваме преобладаващата част смятат, трябва да сме с други десни партии като ДСБ, но те не са повече от 50%.”

Според Румен Христов е възможно и СДС да се обедини с партията на Валери Симеонов НФСБ, но това ще бъде решено на следващото заседание на ръководството на партията, когато ще бъде гласувана и оставката на Лукарски.

По отношение на вчерашното заседание, когато се стигна до ръкопашна схватка между някои от делегатите, Христов отказа да назове техните имена. От думите му стана ясно, че единствено Лукарски е имал интерес заседанието да не се състои заради събраните подписи за неговата оставка.

Цялото интервю с Румен Христов очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!