Шведският премиер Стефан Льовен, Швеция
на снимката: Шведският премиер Стефан Льовен

Дясноцентристката опозиция в Швеция и крайната десница свалиха премиера Стефан Льовен при гласуване на вот на недоверие, след като изборите от 9 септември не оставиха нито левицата, нито десницата с мнозинство. Общо 204 от 349 депутати гласуваха против Льовен, а 142 гласуваха в негова полза.

„Швеция има нужда от ново правителство, което има широка политическа подкрепа, за да предприеме реформи“, каза пред парламента моменти преди гласуването ръководителят на опозиционната коалиция „Алианс“ Улф Кристерсон.

Очаква се председателят на парламента Андреас Норлен да се срещне с лидерите на осемте представени в парламента партии през следващите дни, за да определи кой е най-подходящ за формирането на следващото правителство.

Очаква се Норлен да натовари със задачата Кристерсон, но „Алиансът“ не притежава мнозинство в парламента и досега изключва каквото и да е сътрудничество с най-десните и антиимиграционно настроени „Шведски демократи“.

Левият блок на Льовен държи 144 места в новия парламент, само едно повече от четирипартийния центристки „Алианс“.

Левият блок се състои от социалдемократите и зелените, които са управлявали заедно с неформалната подкрепа на бившата комунистическа лява партия от 2014 г. насам.

Социалдемократите отбелязаха най-лошия си изборен резултат в рамките на повече от столетие, но въпреки това остават най-голямата партия в Швеция, далече изпрерварваща консервативната „Умерена партия“ на Кристерсон и „Шведски социалдемократи“.

Льовен остава да изпълнява длъжността премиер до сформиране на ново правителство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!