Георги Ганев
на снимката: Икономистът от Центъра за либерални стратегии Георги Ганев

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг икономистът Георги Ганев коментира, че 10-процентното увеличение на заплатите в бюджетния сектор е безотговорно, тъй като около него има много неясноти. По негови думи не е съобщено ясно нито на колко души ще бъдат увеличени възнагражденията, нито дали това ще се случва „на калпак”, или според заслугите, нито какво ще получат срещу това увеличение данъкоплатците, от чиито пари ще бъде дадено увеличението.

Според Ганев не е направена и ясна макроикономическа оценка на последствията от това действие.

„Най-вероятно повишените доходи на тези между 100 и 500 хил. човека ще отидат към потреблението, т.е. ще се увеличи потребителското търсене. Това как ще се отрази на цените на потребителските стоки, защото същото това правителство се оплаква, че щяла да се повиши цената на хляба. Ами да, когато много повече хора с много повече пари търсят хляб, цената на хляба ще се повиши. Какво ще се случи с другите цени и изобщо с общото ценово равнище?”

Икономистът бе категоричен, че действието на правителството е предизборно с цел да се ухажва голяма група гласоподаватели.

Заради тези действия обаче е възможно да се увеличи инфлацията, което автоматично да изхвърли България от пътя й към еврозоната, коментира Ганев.

По негови думи увеличението цени на природния газ няма да изядат допълнителните възнаграждения. Ктао огромна грешка обаче икономистът определи непонятния отказ на страната ни да преговаря с „Газпром” за намаляване на цената на синьото гориво, както и за нова формула за нейното определяне.

Цялото интервю с Георги Ганев очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!