От 22 май започват работа детските градини и яслите, при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Това каза на брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

„Медицинският контрол ще бъде сериозен. При постъпването първия ден, на всяко дете ще бъде измервана температурата с живачен термометър. Родителите ще подпишат декларация за информирано съгласие и споделена отговорност, с което ще декларират, че са запознати с предприетите мерки, и те доброволно са пожелали тяхното дете да постъпи в детската градина или ясла“, каза Ананиев.

Предвидени са мерки за социална дистанция, така че да не се допусне заразяване от по-близко разстояние.

„Родителите ще декларират, че са запознати с тези мерки, длъжни са да ги изпълняват. Ако детето им е болно, те няма да го допускат до детската градина или ясла“.

От своя страна министърът на образованието Красимир Вълчев апелира родителите да оставят децата си у дома.

„Не препоръчваме на родителите да пускат децата си в детска градина. 38% от родителите са готови да си пуснат веднага децата. Това е нашият апел. Идват летни месеци, традиционно тогава имаме по-ниска посещаемост. Посещението няма да е задължително, няма да има обвързаност със социалните помощи.“

Очаква се в група да има посещения на 10-11 деца.

„Общините вземат решение кога да бъдат отворени детските градини между 22 май и 1 юни. Общините ще подготвят градините и те ще решат на коя дата да бъдат отворени точно. Това ще стане след проучване и запитване на всеки един родители“, заяви Вълчев.

Не може да се осигури дистанция в самата предучилищна група. Може да се осигури дистанция между групите и между учителите в градината, но в самата група дистанция между децата няма как да има, уточни Вълчев.

Детските градини трябва да проучат колко от децата в следващата седмица ще бъдат на градина, за да създадат необходимите организационни условия, добави още Вълчев.

На въпрос какви мерки ще се вземат ако се установи заразяване с коронавирус в някоя детска градина, д-р Ангел Кунчев отговори, че карантината се установява по принцип и досега в гадините и яслите ако има морбили, скарлатина, и сега ще се действа по същия начин.

Здравният министър уточни, че ще направят тестване на 1000 души от персонала, за да проследят тенденцията в заболеваемостта от коронавирус

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!