протест
Девети пореден протест срещу правителството и Гешев

В деветия ден от антиправителствения протест в София, хиляди недоволни граждани отново се събраха пред президентството, множеството тръгна и на традиционното си шествие по централните улици. Отново протестиращите се събираха първоначално на няколко места, за да се прелеят в общ поток.

Отделна група от над 1000 души се събра пред Съдебната палата, където инициативата „правосъдие за всеки“ организара протеста срещу главния прокурор Иван Гешев и на правосъдния министър Данаил Кирилов. Протестиращите там бързо са умножаваха, а в медиите излязоха сведения, че сред тях е имало и действащи прокурори.

Гангрената е достигнала до ядрото на съдебната власт, смятат хората, изразяващи недоволството си. Според тях висши магистрати в държавата не зачитат и не прилагат принципите на правовата държава и върховенството на закона, а вместо това ежедневно се държат като „самозабравили се личности“.

 

Кадри от протеста на живо може да гледате ТУК

 

„Този човек редовно се изказва неподготвен. Направо ме е срам, тъй като наскоро си взех изпита за юридическа правоспособност, че подписът на Данаил Кирилов стои там като правосъден министър“, коментира младо момиче, завършило право.

От сдружението „Правосъдие за всеки“, настояват и за оставките на всички членове във Висшия съдебен съвет от квотата на парламента.

Основният протест отново бе на Ларгото. Протестиращите скандираха „Оставка”, „Мафия”, „Бойко, вън!!!”. Носят се плакати с надписи: Съединението прави силата! „Много сме, силни сме!”, „30 години преход стигат”, „#Оставка!”, „Не гласувайте за партии, чието ръководство се самоизбира по устав”, „Ще съм по-добър диктатор от Боко”, „Толкова съм ядосан, че направих табела”, „Искаме да останем в България”. Булевардът е затворен, а триъгълникът на властта се напълни с хиляди недоволни граждани.

 

Към 20 часа протестът на „Правосъдие за всеки“ се обидини с този в триъгълника на властта и демонстрантите тръгнаха на шествие. То се раздели и малко преди 21 часа едната част от него блокира „Орлов мост“, а другата, по призив на адв. Хаджигенов, застана пред БНТ с искане за оставка и на директора на медията Емил Кошлуков.

След шествието до „Орлов мост“ протестиращите се върнаха на Ларгото, където продлжиха с призивите за оставки до определеното за приключване на протеста време – 22.00 часа. Преди това всички заедно изпяха националния химн. Все още не е ясно дали демонстрантите ще започнат да се разотиват и колко от тях ще останат след определения час, както обикновено става.

Полицейското присъствие е засилено. Пред сградата на Министерския съвет е разположен традиционният кордон. Първият ред полицаи са с жълти жилетки.

Протестите в страната

Благоевград

Граждани се събраха и тази вечер в Благоевград на протест за оставка на правителството и главния прокурор.

Скандирайки: „мафия и оставка“, протестиращите след митинга пред общината се отправиха на шествие до паметника на Гоце Делчев, където изслушаха националния химн. След това шествието се върна обратно пред Областната управа.

Русе 

Стотина граждани излязоха на протест, но без оратори и без изявен лидер.

Бургас

Близо 200 души, предимно млади хора, се събраха в седмия ден от антиправителствените протести в морския град. Те отново преминаха със шествие по ул.“Богориди“ до „Казиното“ в морската градина.

Кюстендил

Автошествие с протестиращи премина тази вечер през улиците на града, съобщи БТА. Протестиращите развяваха знамена и бяха залепили на автомобилите си надписи „Оставка“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!