Евгени Марчев
На снимката: Евгени Марчев

Потресаваща история за своето пребиване от полицията по време на протест разказа студентът по право в Хага Евгени Марчев, който прекара няколко дни в „Пирогов“ с комоцио. Младежът пострада сериозно и първо имаше информация, че ще му се предявят обвинения, но това досега не е направено  и той и бил разпитан само като свидетел. Бруталната сцена бе заснета от множество места и според властите кадрите се анализират, но колко ще продължи това никой не прогнозира, а засега за извършителите осезаеми последици няма – те са отстранени от задължение по обезпечаване на обществения ред.

Побоят

Евгени Марчев се е озовал в контакт с полицаите, тъй като се е опитал да помогне на паднал човек и това му е попречило да отстъпи назад, както е било наредено от полицията. Чул нареждане да бъде хванат и бил отведен зад полицейския кордон, както се вижда на кадрите, под колоните на МС.

Там, по неговото описание, започва сцена, която е подходяща за едни съвсем други времена и изглеждаше немислима за държава членка на ЕС през 21 век. Младежът бил хванат през кръста и съборен на земята.

„Над мен застана униформен, който беше без маска и без каска и не би било трудно, ако се погледнат записите от Министерски съвет, да се установи кой е той. Той ми нанесе два или три удара точно в брадата. Те пазеха лицето и скулите ни, но горе имаме хематоми и кръвонасядания. Аз първия път не припаднах, ударите продължиха, тогава изгубих съзнание“ – разказа младежът.

Бруталната сцена продължила с опит да бъде изправен на крака и нов бой, когато не успял да стане. После бил поставен по корем на земята.

Полицейската гавра взела още по-възмутителен размер, когато било довлечено момиче, задържано заедно с приятеля му. Според Марчев това е бил „най-ужасният момент“ от случката.

Полицейска гавра

„… Единственото момиче, което беше задържано. Тя беше влачена за косата по брутален начин. Само на нея ѝ беше разрешено да седне, ние всички бяхме проснати с лице към земята. Нейният приятел беше отляво на мен. И тогава полицаите извадиха личните си телефони. Момичето беше с разголена гръд от самото влачене. Полицаят извади собствения си телефон, започна да я гали по косата и да я снима директно. Тя го молеше да спре, той не спря“ – разказа битият студент.

Той си спомня, че след това, докато ги вкарвали в полицейски автомобил, един от униформените ги утешавал, че „няма да има повече бой“.

Цяла нощ без медицинска помощ

Останалата част от историята на студента по право в Хага вече е известна – той прекарал една нощ в районното без медицинска помощ. После е откаран в „Пирогов“ заедно с Димитър Педев – другият тежко пострадал на същия протест, който бил в синини и с кръвонасядания, прикован с белезници за болничното легло. Бил му е отнет телефонът и е бил пазен в болничната стая. Първоначално му казали устно, че ще бъде обвинен в хулиганство, а неговият адвокат Николай Хаджигенов коментира, че това обвинение е редовна практика на полицията.

Евгени Марчев е напуснал болницата доброволно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук