Радев

Хиляди протестиращи се събраха в столицата на България София за осми ден в четвъртък, призовавайки за оставката на правителството.

Премиерът Бойко Борисов уволни трима от най-влиятелните си министри в сряда в опит да потуши протестите. Консервативната партия на Борисов ГЕРБ обяви в изявление, че премиерът поиска оставката на министрите на финансите, икономиката и вътрешните работи след разговори в рамките на партията.

Новината бе аплодирана от хиляди протестиращи, които се бяха събрали в София в сряда, но в четвъртък над 18 000 души, които призовават за оставка на Борисов, отново бяха на улиците.

Демонстрантите, голяма част от които са по-млади хора, блокираха трафика в центъра на града с часове, биеха барабани и размахваха знамена с викове „ние ще бъдем тук всеки ден“ и „подайте оставка“.

Протестиращите обвиняват Борисов и главния прокурор на страната Иван Гешев в корупция, авторитарно управление и зависимост от престъпни групи и призовават и двамата да се оттеглят.

Протестите започнаха, след като малка дясна партия обяви, че е разобличила правителствените привилегии и протекции, на които се радва бившият лидер на турската малцинствена партия ДПС Ахмед Доган, поддръжник на Борисов, и неговият заместник – мощният бизнесмен и собственик на проправителствени медии Делян Пеевски.

ГЕРБ заявиха в сряда, че регионалните координатори на партията са настояли Борисов да уволни тримата министри, за да се противопостави на твърденията, че са пряко зависими от Доган и Пеевски.

Протестиращите също осъдиха влизането на тежко въоръжена полиция и на прокуратурата в офисите на двама от най-близките помощници на президента Румен Радев, който е подкрепен от опозиционните социалисти.

Те гледат на набезите като атака на Борисов и Гешев срещу президента, който е силно критичен към кабинета на премиера и неговите „връзки с олигарси“.

„Настоящият олигархичен модел на властта е изчерпан и отхвърлен от хората“, каза Радев в сряда, докато призова Борисов и главния му прокурор да подадат оставка, за да разрешат кризата.

61-годишният Борисов досега отказва да подаде оставка. Той е на власт от 2009 г., като настоящият му мандат трябва да приключи в началото на 2021 г.

Той ще се изправи пред парламентарен вот на недоверие, предложен от социалистите следващата сряда, но се очаква кабинетът да оцелее във вота.

България е най-корумпираната държава в Европейския съюз, според наблюдателската организация Transparency International. НПО-то постави страната на последно място в класация на страните от ЕС за седем поредни години и отбеляза, че не е имало „значителен напредък в борбата с корупцията в сравнение с други страни от ЕС“ между 2012-2019 г.

„Със слаб контрол върху финансирането на политическите партии и малко проверки и баланси, България също така няма независима и прозрачна медия“, добави оргонизацията.

Тя подчерта, че често не е ясно кои са собствениците на медийни издания, какви политически връзки могат да имат и че „много търговски обекти са финансово зависими от държавната реклама, което може да оцвети тяхната позиция и да повлияе на всяка критика, която в противен случай може да бъде отправена към държавните органи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!