На снимката: Деян Кюранов

Деян Кюранов е доктор по философия, завършил Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Съосновател на неформалното сдружение „Екогласност“ и на СДС, напуснал политиката през 1990 г. Оттогава работи в неправителствени организации; в Центъра за либерални стратегии е от създаването му.

Как ще коментирате новината от края на седмицата – ракета удари жп гара в Краматорск, при която имаше цивилни жертви? 

Няма нищо ново и учудващо. Отдавна съм се отказал да коментирам тези неща, защото по нашите медии, нецензурният език все още не е приет. Не мога да реагирам като политолог, мога да реагирам само като човек. Това съм го казвал, но държа на тази позиция – след като започна войната не може да говорим сериозно за политология и дипломация. Има пълен провал на световната политология и дипломация. След като върви такава страшна война, най-важни са сведенията за събитията от фронтовете и след това коментарите на военните. За съжаление те не са особено информативни, защото самите коментатори не са достатъчно информирани. Крематоркс е само част от една поредица, която далеч не е свършила. Имаме Буча, имаме сравняването със земята на Мариупол. Изглежда, че руснаците не могат да контролират войниците си, а войниците им пък не контролират себе си и се държат като бандити, пуснати сред невъоръжени хора 

През седмицата имаше и две новини, свързани с руското посолство – липсата на финално решение за изгонването на руския посланик и символичното заливане с червена боя на руското посолство от страна на адв. Хаджихенов и Арман Бабикян. Намирате ли връка между двете? 

Събитията с поливането с боя и все още неизгоненият руски посланик, имат връзка с това, че в момента има обща, надигната се вълна на негодувание против Русия и дори против всичко руско в следствие от абсолютно варварското поведение на руското ръководство и на ръководените и водените в бой и смърт войничета, които също се държат като варварчета. Отново ще кажа не като политолог, а като гражданин – напълно съм солидарен с всички действия, без физическо насилие, които по някакъв начин показват на Русия, че тя е бандитска държава и се държи като международен бандит. От тази гледна точка, е малко, че нейно превъзходителство г-жа Митрофанова беше само поканена да се извини. Разбира се, тя отдавна трябваше да бъде изгонена позорно от България.

Нейната кариера започва като шпионин от главното разузнавателно управление на армията. Тя си дойде с историята. А историята й беше такава, че никое нормално правителство не би дало агреман за такъв уж дипломат, но нашето тогава не беше нормално. Пък и сега се държи доста двусмислено.

Не съм съгласен с надигналата се кампания против правителството. Мисля, че то прави най-доброто, на което е способно и това не е толкова малко в тези изключително сложни обстоятелства, когато е воюваща страна и когато вкъщи от всички страни му обясняват, че изобщо не трябва да воюва или дори да е воюваща страна трябва да се държи като неутрална и едва ли не – приятелска към противника. 

От политическа гледна точка как ще коментирате заплахите към прокурора и към единия от кандидатите за управител на БНБ? 

Такива заплахи никога не могат да бъдат основателни. Това е резултат от общата буря в чаша вода, която се разрязява в момента в България. Това, което подгрява тази буря, е разбира се, войната в Украйна. Това драматизира нещата и кара, иначе, страхливи, мижитурски настроени хора, да изпадат в крайности и виковете им да избиват над петолинието в писък и в истерия. Трябва да го приемем като част от нашата реалност в момента и в обозримо бъдеще, докато е така неясна войната против Украйна, както е в момента и както е от доста време

Как разчитате визитата на предедателя на Европейския парламент Урсула фон дер Лайен и подкрепата ѝ за нашия План за възстановяване и развитие? 

Не съм специалист по европейска политика, така че не бих могъл да кажа какво значи това посещение от страна на Брюксел . Но от българска гледна точка, това безусловно е демонстрация за подкрепа на линията на правителството. Особено с подчертаното приемане на Плана за възстановяване и развитие. Както знаем, той беше оплескан от правителството на Борисов  и с мъка най-накрая намери такава форма, която европейците казаха, че приемат и едва ли не с ръкопляскания. Ръкоплясканията може да ги отдадем на искреното желание да подкрепят това правителство, честно казано, защото виждат какви са алтернативите. 

В събота президентът Румен Радев разкритикува искането от страна на Министерски съвет за освобождаването на шефа на НСО, изказа се негативно и по други решения. Според вас с това Радев обяви ли нов фронт на правителството, с което помага на новия проект на Янев? 

Не знам за проекта на Стефан Янев и доколко изобщо е реалистичен. В началото имаше доста фанфари по въпроса, които напоследък позаглъхнаха, но във всеки случай това е обявяване на война, а продължаването й. Война, която президентът проведе против правителството, или някои фигури от него, което навремето сам въведе в политическия живот. Сега ще има настъпление от едната страна, после ще има отговор от другата. 

Явно е недоволен от тяхното непослушание. Горкият човек, не може да каже като другаря Гуцанов, който казва, че е най-хубаво да не коментираме войната и който може да дава “разумни аргументи” по повод отзоваването на посланика – например, че ще стане много лошо за нашите моряци там. Това трудно се коментира. Във всеки случай е ясно, че президентът Радев напълно си дава сметка, че Русия е бандитска държава и че работи с шантажи и трябва да внимаваме този шантаж да не се стовари върху нас.

 Още актуални интервюта – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук