Идея за втори референдум във Великобритания относно членството й в ЕС се е превърнала в преграда за водените преговори между управляващата Консервативна партия и опозиционната Лейбъристка партията по въпроса за излизането на Брекзит от задънената улица, пише в. „Дейли телеграф”

Изданието твърди, че главният „идеолог” в опозицията за нов референдум и по този начин пречи на диалога между двете партии е „министърът за Брекзит” от лейбъристкия кабинет в сянка Кър Стармър.

Според източниците позицията на Лейбъристката партия в диалога далеч не е единна.

Пример за това за споровете по време на преговорите между Стармър и Ребека Лонг-Бейли, която е „министър в сянка по въпросите на бизнеса, енергетиката и промишлеността”.

Тя не е съгласна с втори референдум. Според вестника Лонг-Бейли, както и лейбъристкия „министър на финансите” Джон Макдонъл се придържат на преговори е към далеч по-уравновесена позиция и в много по-голяма степен са склонни на компромиси в диалога с консерваторите, отколкото Стармър.

В същото време източник от Лейбъристката партия обвини торите, че „не са могли да предложат нищо принципно ново“ от споразумението, което премиерът Тереза Мей вече сключи с ЕС, но което британската Камара на общините вече три пъти отхвърляше.

В същото време британският финансов министър Филип Хамънд изрази несъгласие с редица издания, които коментираха, че решението на ЕС да отложи Брекзит до 31 октомври дава възможност на Лондон да проведе втори референдум.

Според Хамънд този замисъл технически е невъзможен. Според него, ако Брюксел наистина е имал такова намерение, той би отпуснал много повече време.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!