забранени книги

Руски митничари не допуснаха влизането на територията на тяхната страна на книгата на журналиста Маша Гесен „Бъдещето – това е история. Как тоталитаризмът отново завоюва Русия“. Както изясниха от Би Би Си, това не е първият случай, когато руската митница иззема печатна продукция, съдържаща, според руските власти, „потенциална политическа вреда“.

Маша Гесен е бивш главен редактор на редица големи руски издания, бивш директор на руската редакция на „Радио Свобода“, публицист и професор по политология в Амхърския колеж. От 2013 г. тя живее за постоянно в САЩ, където реши да се премести от Русия във връзка с многобройните заплахи заради дейността ѝ в защита на сексуалните малцинства.

Гесен е автор на няколко книги за Русия. Сред най-известните ѝ работи са книгите „Човек без лице: невероятният възход на Владимир Путин“ и „Думите разрушават цимента: страстите на Pussy Riot“. В книгата, която не беше допусната да влезе в Русия, авторката разказва как Русия постепенно придобива чертите на тоталитарна държава – от разпадането на СССР, стрелбата по Белия дом в Москва през 1993 г. и двете чеченски войни до идването на власт на Владимир Путин и убийството на политика Борис Немцов. През 2017 г. книгата беше отличена с Националната награда за книги на САЩ.

За забраната за внасяне на книгата на Гесен съобщи в. „Комерсант“, като се позова на адвоката Сергей Голубок. Той разказа, че е придобил печатна версия на книгата в интернет магазина Amazon с доставка по DHL Express, но от към изданието проявили „изключителен“ интерес служители на Пулковския митнически пост в Санкт Петербург.

Митничарите поискали от адвоката да напише писмо, в което да гарантира, че книгата не съдържа призиви към екстремизъм и тероризъм, а след това поискали документално потвърждение за правото за „реализиране на дадената стока на територията на Руската федерация“. В резултат на това Голубок така и не получил книгата: на 20 ноември митничарите я изпратили „на експертиза“.

От Пулковската митница обяснили на „Комерсант“, че се ръководят в действията си от законодателството на Евразийския икономически съюз. През 2015 г. ЕАИС взе решение за забрана на вноса на „печатни и аудиовизуални материали, които съдържат информация, която може да причини вреда на политическите или икономическите интереси на държавите-членки на съюза, тяхната национална сигурност, на здравето или нравствеността на гражданите“.

В разговор с „Фонтанка“ самата Маша Гесен определила проверката на книгата си „цензура и глупост“.

От Би Би Си се опитали да намерят печатна версия на книгата в руските интернет магазини. Те я открили само в списъка със заглавия на „Московския дом на книгата“, но на сайта се посочвало, че „в дадения момент стоката не е налична за продажба“. В същото време текстът на книгата е достъпен в електронен вид в няколко интернет портали и свободно може да бъде четен.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук