Днес Народното събрание взе решения по два въпроса, които дълго време предизвикваха недоволство в обществото – налагането на лимити на обезщетенията при смърт на пътя за близки и роднини на загиналия и 30-процентното увеличение на данъците на старите коли, което беше върнато от президента за ново гласуване.

Заседанието на Народното събрание започна с кворум от 121 депутати – точно минималния брой за започване на работа. Само половин час след това обаче лидерът на БСП поиска поименна проверка на депутатите в залата.

От левицата още от предлагането на промените за увеличение на данъка на старите коли се обявиха против него и спряха да се регистрират в пленарна зала, за да не участват в промените. Извикването на поименна проверка бе последният опит на БСП да отложи отхвърлянето на президентското вето.

ОБЕЗЩЕТЕНИЯТА

Първо начродните представители обсъдиха законопроекта за промени в Кодекса за застраховането, с който се въвеждат лимити на обезщетенията за далечния кръг роднини. Така вече те ще получават по максимум 5 000 лева, ако техен близък загине на пътя.

Само съпрузи, родители и деца няма да бъдат ограничени при взимането на обезщетения за болка и страдание.

Според мотивите на вносителите от ГЕРБ, които бяха представени от председателя на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова, това е мярка, която ще предотврати скока в цените на застраховките „Гражданска отговорност“.

„Не искаме нашата застрахователна премия да се увеличава двойно и тройно и приемайки промените в Кодекса за застраховането, тя няма да се увеличи“, категорична бе Стоянова.

Според обещанията това не са окончателни мерки, а само временни – през следващите 6 месеца ще се изготвя методика, която ще даде критерии, индикатори и възможност за еднакво прилагане и изчисляване на обезщетенията при имуществени и при неимуществени обезщетения в резултат на ПТП.

ПРЕЗИДЕНТСКОТО ВЕТО

Със 130 гласа „за“, 46 – „против“ и нито един въздържал се парламентът преодоля ветото на президента Румен Радев и повторно гласува промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, с което данъкът за старите автомобили се увеличава с 30%.

По време на дебата в залата БСП отново потвърдиха позицията си срещу увеличаването на налозите. Депутатът от БСП Крум Зарков определи промените като глоба за бедните.

„Скоро говорихме за данъците в най-общ смисъл. Говорихме за ДДС. Предложихме да отпадне ДДС-то, да го диференцираме. Днес правим нещо различно, защо? Казахте, че е заради екологията. Моля ви да помислим. Мислите ли, че като дигнете с няколко десетки или стотин лева данъка на някой, който трябва да използва своя автомобил, той ще бръкне и ще извади хиляди евро да си купи по-нов. Мислите ли, че това ще се случи. Естествено, че това няма да има накакъв ефект“, каза още Зарков.

От ДПС също се обявиха в подкрепа на президентското вето. Рамадан Аталай обяви, че ПГ на ДПС ще подкрепи ветото на президента, защото по-високите данъци не са справедливи.

„С ветото президентът ни обръща внимание още един път да обсъдим законопроекта, ако сме пропуснали нещо, което да е в полза на обществото“, посочи Рамадан Аталай.

Той запита управляващите къде отиват парите, които държавата събира ежедневно от глобите за нарушения по пътищата, намеквайки, че те може да се използват за мерки за подобряване на чистотата на въздуха.

И трите партии в „Обединени патриоти“ гласуваха срещу ветото, заявявайки, че мотивите на президента са изцяло политически. Доводът им да не го подкрепят беше именно това.

От „Воля“ на Веселин Марешки също гласуваха в подкрепа на ветото на президента.

„Няма как да го подкрепим, но ще подкрепим всяко друго предложение, което рязко ще направи така, че българските граждани да живеят по-добре“, заяви още Марешки.

От ГЕРБ, очаквано гласуваха против президентското вето, а председателят на парламентарната им група направи интересен коментар по отношение на държавния глава и вицепрезидента.

„Откакто приключиха президентските избори, президентската двойка се движи само в насрещното движение“, каза Цветанов по време на дебата.

В отговор депутатът от БСП Таско Ерменков посочи, че повече хора са гласували за президента Румен Радев, отколкото за ГЕРБ.

ПАТРИОТИЧНИ ВЪЛНЕНИЯ

Освен със спорните законопроекти, парламентарният ден беше белязан от връщането на Валери Симеонов в Народното събрание като депутат. В началото на пленарното заседание той седна на мястото на председателя на „Атака“ Волен Сидеров. Попитан за действието си от журналистите по-късно, той отговори, че не знаел къде седи коалиционният му партньор и щял да се премести.

Симеонов коментира избора на доскорошния началник на кабинета му Марияна Николова за негов наследник на вицепремиерския пост, след като той подаде оставка след няколкоседмични протести на майките от инициативата „Системата ни убива“.

„Съгласно споразумение, всяка партия си решава кого да предложи. Ако искаме, ще предложим политическо лице, ако решим – професионалист и администратор, както е в случая. Това направихме. Няма написан правилник, че трябва да бъде политик. А да сложим някой политик, който само ще се върти на стол, няма смисъл. Това е място за вършене на работа!“, категоричен бе Симеонов.

Той опроверга и появилата се в публичното пространство информация, че е имал лични отношения с Марияна Николова.

Симеонов не коментира факта, че лидерът на „Атака“ и председател на групата на патриотите в парламента Волен Сидеров не подкрепи кандидатурата на Николова и заяви: „Питайте него!“. Той изрази и надежда, връщайки с в парламента да работи добре с председателя на групата.

Сидеров от своя страна коментира и появилата се в медийното пространство информация, че една от причините за напрежението в „Обединени патриоти“ се дължи на негово настояване да бъде водач на листата за предстоящите евроизбори.

„Никога такъв въпрос не съм поставял“, категоричен бе Сидеров.

Във връзка с факта, че като лидер на една от партиите не е подписал номинацията на новия вицепремиер Марияна Николова, Сидеров подчерта:

„Не познавам тази жена. Не знам на какво е способна, а тя веднъж се предлага. Освен това – не смятам за нужно, че трябва да подписваме тримата някаква номинация. Това е квота на НФСБ. Или се приема, или не се приема. Не е нужен моят подпис. Мисля, че въпросът се преекспонира“.

Сидеров обърна внимание и на коментарите, че в първия си работен ден като депутат Валери Симеонов е седнал на неговото място в пленарна зала.

„Моето място историята ще го определи. Иначе аз съм само една двеста и четиридесета част то това пространство, нищо повече“, отговори Волен Сидеров.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!