luigi-di-maio-2
На снимката: вицепремиерът на Италия Луиджи Ди Майо

Италианският вицепремиер Луиджи Ди Майо заяви, че мнозинството в парламента ще отхвърли сделката за свободна търговия между ЕС и Канада /СЕТА/.

„Скоро СЕТА, ще дойде за ратификация в нашия парламент и мнозинството ще откаже да я ратифицира. Всички държавни служители в чужбина, които защитават лоши договори като СЕТА, ще бъдат уволнени… Това че съм тук (на този пост – бел. ред.) означава, че моето виждане съвпада с това на част от гражданите – заяви Ди Майо, който е ръководител на популистката партия „Движение пет звезди“ – Ние трябва да защитаваме Италия и италианската икономика.“

Новото италианско популистко правителсттво предизвиква тревоги у европейските партньори поради своя предизборно деклариран евроскептицизъм, национализъм и протекционизъм. Италия също така е важна страна за решаване на общоевропейския проблем с бежанците и трафика на хора. Поддръжниците на „Движение 5 звезди“ на Луиджи ди Майо, както и десните избиратели в страната, са твърдо за втвърдяването на политиката спрямо мигрантите.

ЕС и Канада официално подписаха Споразумението за икономическо и търговско сътрудничество през октомври 2016 г. Според споразумението 98% от митата между ЕС и Канада ще бъдат премахнати. За да влезе в сила, споразумението трябва да бъде ратифицирано от всички 27 страни-членки на ЕС. Това значи, че Италия е в състояние да блокира процеса на приемането му.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук