Владимир Путин
на снимката: Президентът на Русия Владимир Путин

Според Чешката национална разузнавателна служба, Русия ще използва Чехия като база за разузнавателни операции в целия Европейски съюз.

Руското посолство в 6-ти район в Прага е огромна сграда: внушителна вила с високи римски колони, широко стълбище, частично заобиколено от масивна стена. Това е един от най-големите имоти на Руската федерация в ЕС – учудващо, защото Чехия е една от най-малките държави-членки с малко над 10 милиона жители. Независимо от това, Русия иска използва малката страна като база за разузнавателни операции в целия ЕС, се казва в анализ на „Ди Велт“.

Чехия
на снимката: Посолството на Русия в Чехия

Руското посолство е определено като център за осъществяване на секретни операции в страната, “резидентура”, както е на руски шпионски жаргон – на този факт се обръща внимание в годишния доклад на чешкото контраразузнаване БИС. Той беше представен през декември 2018 г. на правителството и президента.

Споменава се за „нерегистрирани офицери от службите за сигурност под прикритието на дипломати“. Според доклада те представляват огромен риск за чешките граждани, както и действията на хакерските групировки „Турла“ и „ART28“. Твърди се, че те са проникнали в чешки правителствени структури през 2016 и 2017 г., прихванали са комуникации на Министерството на отбраната и на армията.

Тези подробности и директният тон са необичайни за доклад на тайните служби, където обикновено се говори най-общо за глобалното развитие. Още по-необичайна обаче е реакцията на президента Милош Земан.

Чехия
на снимката: Президентът на Чехия Милош Земан

Само три дни след получаването на доклада той заяви в интервю за телевизионния канал Барандов, че в него не са предоставени никакви конкретни доказателства за присъствието на руски агенти в страната. Земан говори за „глупаво бърборене“ и нарече членовете на собствената си служба БИС „аматьори“.

Това напомня на Доналд Тръмп, който също се противопостави на собствените си служби във връзка с разследването на така наречената руска намеса в предизборната кампания в САЩ през 2016 г.

Чешкият президент Земан изразява симпатиите си към Владимир Путин далеч по-често и по-въодушевено и от Тръмп. Това политика на саботаж ли е спрямо собствените тайни служби и превръща ли се по този начин Чехия в слабото звено на ЕС и НАТО?

„Чешката република несъмнено е специален случай“, казва Ондрей Кундра. Журналистът разследва от години случващото се около руското посолство и в дейността на руските служби.

„Части от политическия елит имат връзки с Москва“, каза Кундра. „Не става въпрос само за Земан, но и за хората от неговото обкръжение“, добавя той.

Към това трябва да се прибавят и дясноекстремистката партия SPD, както и социалдемократическата GSSD, които са приятелски настроени към Кремъл. С гласовете си социалдемократите подкрепят в парламента правителството на малцинството на премиера Андрей Бабиш.

В допълнение към това, което прави Чешката република „специална“ е, че нейното население в проучванията на общественото мнение редовно предпочита страни като Франция и Италия вместо Русия. Големият източен съсед на ЕС е по-популярен в Чешката република, отколкото в други страни от Централна и Източна Европа, които бяха в съветската сфера на влияние до края на социализма – например Полша.

„Исторически, Полша е имала по-различни отношения с Русия, поради факта, че двете държави се намират по-близо географски. Затова хората там добре знаят за разузнавателните операции на Кремъл и действията на Русия са по-неефективни”, казва Кундра.

Под „действия” журналистът има предвид агенти, които често са маскирани като дипломати. Едва през октомври чешкото радио CR, цитирайки източници от разузнаването, съобщи, че през 2014 г. заподозрените за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия – Александър Петров и Руслан Боширов са били в Прага.

Скрипал, заподозрян, Руслан Боширов, Александър Петров
на снимката: Заподозрените за отравянето в Солсбъри Александър Петров и Руслан Боширов

Кундра е категоричен, че руското посолство често дори е база за разузнавателни операции в други европейски държави.

„Затова е дори още по-важно нашите съседи да го знаят”, казва той.

Освен това „действията” на Кремъл означават и влияние върху населението като част от хибридната война. В Чехия има все повече руски информационни канали, хиляди акаунти в социалните мрежи, опитващи се да влияят на общественото мнение.

Експертът Джейкъб Каленски  забелязва сериозно нарастване на броя им. Каленски е експерт по дезинформационни кампании в Атлантическия съвет. По негови думи има тревожни сигнали, но не можем да заклеймим Чехия като слабото звено на Западния съюз. Причината е, че правителството далеч не е толкова проруски настроено колкото президентът Земан.

Междувременно 60 чешки депутати призоваха за създаване на комисия, която да разследва действията на руските и китайските служби в страната. Но достатъчно ли е това, като се има предвид силното желание на Москва да установи влияние в Прага?

Смята се, че поне една трета от руските дипломати в Прага са представители на ГРУ. Освен това има и „нелегални руски емигранти”, които живеят скрити на различни места в страната. Често дори чешки граждани са руски агенти.

През 2010 г. трима чешки генерали трябваше да напуснат постовете си след като беше установено, че руски шпионин е влязъл в контакт с тях. Все още не е известно каква е информацията, която Русия е могла да получи чрез него.

Кундра обяснява, че руснаците просто никога не са си тръгвали от страната му. Причината е, че Чехия е най-западната държава от Източния блок и е първата, в която са установени агенти на КГБ още през миналия век. След колапса на Съветския съюз Русия не е изтеглила агентите си от там.

Докладите предупреждават за опасното влияние на руските олигарси върху икономиката на Чехия и основно върху енергийната индустрия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!