Екатерина Захариева, Никола Димитров
на снимката: вицепремиерите на България и Северна Македония Екатерина Захариева и Никола Димитров

„Не е задача на държавите да признават езици или идентичности. Кой какъв е и на какъв език говори – това решава всеки сам за себе си“, казва вицепремиерът на Северна Македония Никола Димитров пред германския „Ди Велт“, цитиран от „Дойче веле“.

Един абсурден спор блокира визията на ЕС за бъдещето на Балканите-българите твърдят, че македонци всъщност няма, а езикът им е български: с тази констатация започва обширна статия на германския „Ди Велт“, която съдържа интервюта с вицепремиера на Северна Македония Никола Димитров и с германския държавен секретар по европейските въпроси Михаел Рот.

Има ли изход?

Както е известно, в момента германското председателство на ЕС поддържа постоянна връзка с двете спорещи страни, опитвайки се да намери изход от сложната ситуация. По думите на Михаел Рот, тези усилия са много важни, защото в сегашния спор между България и Северна Македония става дума и за доверието към ЕС като цяло. „С Договора за добросъседство с България и с решаването на десетилетния спор за името Северна Македония написа история. Това трябва да бъде признато и възнаградено“, смята Рот.

Но вижда ли се изход от задънената улица? На този въпрос вицепремиерът на Северна Македония Никола Димитров отговаря така: „Мисля, че не е целесъобразно да оставим политиците да се карат по исторически въпроси. Затова идеята е: нека историците да спорят по тези теми, а ние да се погрижим за най-спешните въпроси на днешния и утрешния ден“.

Македонският вицепремиер подчертава още, че отношенията между две държави винаги почиват на международното право. Не е задача на държавите да признават езици или идентичности, казва още той и добавя:

„В крайна сметка живеем в 2020 година. Кой какъв е и на какъв език говори – това решава всеки сам за себе си“.

Този принцип, според Никола Димитров, би могъл да даде рамката, в която да се намери решение на сегашния спор. По-конкретно той предлага следното:

„Мисля, че трябва да се концентрираме над решимите проблеми, а не да превръщаме въпроса за нашата идентичност в предпоставка за европейското ни бъдеще. Не е правилно през 2020 година македонците да бъдат принуждавани да избират дали да останат македонци или да станат европейци, защото двете неща са неразривно свързани.“

„Конфликт със силен емоционален заряд“

В тази връзка Никола Димитров изказва надежда, че с помощта на германското председателство на ЕС – тоест, в оставащите седмици до края на годината, ще може да се постигне разбирателство с България.

Но как Германия би могла да помогне в този случай? Михаел Рот пояснява, че Берлин е окуражил двете страни да разработят дневен ред и чрез преговори да намерят начин как да решат спорните двустранни въпроси по един структуриран и отговорен начин.

Подобни препъни-камъни от миналото са конфликти със силен емоционален заряд“, казва Рот и обяснява, че това са въпроси, които не могат да бъдат решени в рамките на броени седмици. „Тези сенки от миналото обаче не бива да спъват старта на преговорите“, казва в заключение Михаел Рот.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук