Елена Динева, Божков, гаранция
На снимката: Елена Динева

Съдии от Административен съд – София-град са отменили запорите на НАП върху имуществото на съпругата на Елена Динева,  съпруга на хазартния бос Васил Божков, и близкия до него бизнесмен Александър Тумпаров, съобщава Mediapool, като се позова на собствена проверка. Припомня се и че само преди месец съдът е отменил и запорите от 295 милиона лева върху имущество на Божков.

Динева е участвала в 7 симулативни сделки с недвижими имоти, твърдят от НАП. В справката на приходната агенция, представена на съда, се посочва, че тя и Васил Божков са купили седем апартамента в София, след което жилищата били дарени на сестрата на Елена Динева – Милена. Според данъчните сделката по даряването е симулативна, като целта е да се спести плащането на близо 760 000 лева данъци. Според НАП Динева е получила неправилно и дивиденти в размер на 236 1010 лв. от фирма, която не е извършвала дейност и няма отчетени приходи, пише още Mediapool.

За обезпечаване на вземанията НАП – София успява да издейства запор върху три апартамента на Динева на стойност над 1 млн. лв. по данъчна оценка. В решение си обаче съдът посочва, че агенцията не е успяла да обоснове размера на дължимия данък по никакъв начин, а при служебна проверка от страна на съда било установено, че Елена Динева и Божков не са дарили седем апартамента на Милена Динева, както се твърди, а само четири. В другите два случая дарението е получила самата Елена Динева, а в последният сестра й е обдарила съвсем различен човек. Освен това стойността на трите запорирани апартамента на Елена Динева е изчислена по данъчна оценка към момента на тяхното придобиване, а към момента на запора тя със сигурност е била по-висока.

„НАП няма право да иска налагането на свръхобезпечени ограничителни мерки върху длъжниците“, посочва съдебният състав.

Според магистратите обезпеченията следва да съответстват на размера на вземането на държавата. НАП – София губи запорите и трябва да плати 3010 лева на Елена Динева.

По друго дело съдът е отменил и запори срещу Александър Тумпаров, пак заради свръхобезпечение. НАП – София, твърди, че Тумпаров не е платил данък от 179 000 лева върху облагаемия си доход за 2016 година, а са му направени запори за около 6 пъти повече пари – 1,173 млн. лева. При това съотношение съдебното решение е очакваното, пише „Медиапул“ и припомня, че Тумпаров, заедно с Васил Божков и Стефан Найденов, са основатели на „Еврофутбол“. Синовете на Найденов – Боян и Цветомир Найденови, са основни свидетели на прокуратурата по разследването срещу Божков.

И двете решения на АССГ са окончателни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук