На снимката: новият омбудсман Диана Ковачева

В четвъртък /5.09/ на заседанието на парламента доц. д-р Диана Ковачева ще положи клетва като омбудсман пред Народното събрание. Тя е заместник-омбудсман от началото на 2016 г. и по закон след предсрочно прекратените правомощия на омбудсмана поема поста до избора на нов национален обществен защитник.

Диана Ковачева бе правосъден министър в периода 2011-2013 година и дългогодишен изпълнителен директор на националното представителство на „Transparency International“ в България. Работи като научен сътрудник в Института за правни науки, БАН и е преподавател в Юридическия факултет на УНСС.

Ковачева е завършила право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Магистър е по право на Европейския съюз и съдебна система от Университет Нанси II, Франция. Доцент – доктор по международно право и международни отношения. Автор е на редица статии и монографии в сферата на международното право. Носител е на ордена на Британската империя на Нейно величество Кралица Елизабет II. Владее английски, френски и руски език.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!