Сагата с обявената под заглавието „Освобождението на България“ документална изложба в Руския културно-информационен център, откриването на която трябва да стане от посланик Анатолий Макаров на 9 септември и реакцията на Външно министерство относно представянето на историческите събития като „освобождение“, продължава. След като руското посолство отговори, че е удивено от тона на МВнР, а вероятно всъщност е удивено от българското нахалство да се отстояват собствени позиции, назидателната медийна акция бе продължена от научния ръководител на руското военноисторическо общество /РВИО/ Михаил Мяхков. В изказване очевидно за вътрешна консумация, той успя да втрещи що-годе познаващите историята с очевидно безпросветни твърдения.

По думите му, цитирани от ТАСС, България най-вероятно е нямало да просъществува като независима държава, ако не била освободена от профашисткия си режим. Думите на г-н Мяхков са по кремълски безпардонно погазване на историческите факти, а и показват учудваща неграмотност по отношение на разграничаването на нацизъм от фашизъм.

„Едва ли България днес щеше да съществува като независима страна, ако не бе нейното освобождение от Червената армия от профашсткия й режим през 1944 година. България е влязла във фашисткия блок, помагала е на Адолф Хитлер в окупацията на Югославия и Гърция, държала е на своя територия немски войски и е снабдявала нацистката армия с продукти и материали. Нима България иска да преразглежда резултатите от Втората световна война? Тогава условията и отношението към нея също могат да бъдат преразгледани. Историческата слепота никога не е способствала за нормалното развитие на обществото.“

Мяхков „припомни“ и че СССР е оказал голяма помощ във възстановяването на българската икономика, а българите „рамо до рамо“ с червеноармейците освобождавали своята родина от нацизма. Той нарече опитите да се забрави това „предателство“. Нещо повече, според РВИО голямото болшинство от българите все още смятали червената армия за освободителка.

Че Мяхков и неговото РВИО много са се объркали относно мнението на българското общество за „освобождението“ спор не може да има, тъй като българите вече доста по-добре познават истинската си история, отколкото онзи идеологизиран полуфабрикат, който учеха под ботуша на СССР. Руските военни историци вероятно погрешно тълкуват факта, че паметниците на Червената армия все още стоят небутнати, като всенародна любов към самата нея. Че има още доста българи, които симпатизират на съветските окупатори – има, но те са в малцинство, което личи и от резултатите от всякакъв вид избори през 21 век.

Твърденията за фашистки режим в България също са откровен майтап, защото такъв има само в главите на т. нар. русофили, които никога не са различавали кое е фашизъм, кое е нацизъм и кое е липса и на двете, но винаги са се стремели охотно да лепят исторически етикети. Всъщност СССР обявява война на България, която е все още монархия с неутрална спрямо Москва политика и ново правителство, което е скъсало дипломатическите отношения с Третия Райх и се е разпоредило германските войски да се изтеглят от страната или да бъдат разоръжени.

Не бива да се подминава и ироничният факт, че Царство България не пусна един войник да участва в преки сражения със Съюзниците въпреки натиска на германците, но загуби десетки хиляди души в битки срещу нацистите, притиснато от „освободителя“ СССР. Мяхков отбелязва, че „нито един руски войник“ не е загинал от български куршум и интерпретира това като знак за братството и симпатията между двата народа. Той някак си избягва да тълкува факта, че това братство не спаси България от окупация.

Що се отнася до икономическата помощ, тя започва най-напред с тръсването на огромен военен корпус на Червената армия за изхранване в България. И тъй като вече знаем какви са последствията, може да се опонира на руския историк, че страната. фактически не е съществувала като независима държава именно след влизането на Червената армия, защото цели 45 години след това беше политически сателит на СССР.

Истината е, че единственото, от което СССР освободи България, е нейната независимост.

Позицията на Мяхков отразява тенденцията на представяне на случая в руските медии, които активно тиражират заблудата за „освободителната“ Червена армия и за опит да се подмени ролята на СССР в разгрома на нацизма и победата във Втората световна война. Тези твърдения нямат общо с истината, защото в България ролята на СССР във войната никога не е било отричана.

РВИО е основано с указ на президента Владимир Путин през 2012 г. Целта на организацията е „за консолидиране силите на държавата и обществото в изучаването на военноисторическото минало на Русия, съдействие в изучаването на руската военна история и противодействие на опитите за нейното деформиране“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук