Си Дзинпин и Владимир Путин

Редица фактори показват, че военният съюз между Русия и Китай вече е реалност, пише германският ежедневник Die Welt.

Вече е ясно, че Москва снабдява Китай с най-новите си оръжия  и армиите на двете страни провеждат съвместни учения. Според германския политолог Йоахим Краузе мотивът за създаването на руско-китайския съюз се крие във факта, че и двете страни имат общата цел – да изтласкат САЩ от зоните на геополитическите им интереси.

Миналата есен, участвайки в дискусиите на т.нар. Валдайския клуб, Владимир Путин отговори на въпрос на китайски политолог, който го попита дали може да си представи военен съюз между Москва и Пекин. Отговорът на руския президент беше кратък и ясен: „Мога да си представя всичко“.

Тези думи на Путин не приличаха на неговата реторика от миналото, отбелязва Die Welt, защото руският президент никога не е говорил толкова открито за възможността за военен съюз между Русия и Китай.

Напротив, Москва и Пекин редовно отбелязват, че създаването на такъв алианс не е на дневен ред, като твърдят, че руско-китайските отношения имат характер на „стратегическо партньорство“.

Редица фактори показват, че руско-китайският военен съюз вече е реалност. Първо, Русия изнася в Китай най-новите модели на своето военно оборудване, като системата за ПВО С-400 и самолетите Су-35. Освен това Москва и Пекин проведоха редица съвместни военни учения. Преди две години Русия обяви участието си в създаването на китайска система за ПРО.

Според Die Welt Русия и Китай са осъзнали, че днес САЩ не са в състояние да мобилизират своите военни сили за два едновременни конфликта в различни части на земното кълбо. По този начин, като увеличават напрежението, те принуждават Вашингтон да вземе трудно решение.

Според Краузе причината за създаването на алианса между Русия и Китай се крие в наличието на общи цели: Пекин, подобно на Москва, разглежда регионалната си среда като зона на своето специално влияние. По този начин техен основен противник са САЩ, които развиват мрежа от военни съюзи. Както отбелязва Краузе, Русия и Китай искат да изтласкат САЩ от зоните им на влияние, което би трябвало да тревожи Запада. Според Глобалния индекс на огневата мощ САЩ имат най-мощните въоръжени сили в света – Русия и Китай са съответно на второ и трето място.

САЩ не могат да разчитат много на европейската помощ: Франция е на осмо място в класацията, Германия е на петнадесето. Взети заедно, военните сили на Русия и Китай превъзхождат американските  – включително в областта на ядрените оръжия.

Все пак, отбелязва Die Welt, има и сериозни проблеми по пътя на руско-китайския съюз. Китай не призна присъединяването на Крим към Русия, а тя от своя страна доставя военното си оборудване на съседи на Китай, като Индия и Виетнам. Пекин, също така представлява икономическа конкуренция на Русия в Централна Азия, както и в Арктика.

Ще успеят ли да преодолеят различията си, и най-вече могат ли да постигнат целта си за военно надмощие Москва и Пекин, вероятно целият свят следи с интерес.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!