На снимката: Иво Инджев

Москва подарява камери на българската полиция със специална разделителна способност, за да следи българските граждани, които се изявяват по Паметника на Съветката армия  в София и биват арестувани. Това е една от причините той да не се премахва, въпреки че има решение на Столичния общински съвет, коментира журналистът Иво Инджев специално за ДЕБАТИ БГ.

Поводът е вчерашната пресконференция от инициативен комитет, който за пореден път постави въпроса на дневен ред.

В миналото Москва реши да не застава зад мавзолея, докато зад паметника стои Москва, удря по масата, заплашва. В такава държава живеем. Аз не случайно казвам че Борисов е виновен за последните 10 години, защото той направи всичко възможно тук да марширува тази руска Пета колона.

По думите му това се случва, защото липсва политическа воля и има страх от Русия.

Русия една пета колона, която е плъзнала навсякъде. Само да напомня, че паметника започна да го чисти избрания със синята бюлетина кмет Стефан Софиянски. След като 1993 година той беше подготвен за демонтиране, имаше скеле, имаше решение на Софийска община, което беше взето на едно и също общинско заседание, заедно с решението за премахване на мавзолея на Георги Димитров. Какво се случи – мавзолеят се премахна, паметникът не.

Той акцентира, че подобен феномен няма никъде в Европа и дава за пример Австрия и Германия.

В Германия и Австрия загиват стотици хиляди червеноармейци. Тук – нито един. Там паметниците се построяват като военни и като надгробни, защото има погребения на загинали по кървавите следи на войната. Докато тук, едно че не е имало бойни действия и второ никой не е оказвал съпротива на Червената армия, която настъпва в България ,и не е убит нито един червеноармеец, а паметник е издигнат 10 години след това по чисто идеологически причини.

Според Инджев един от оновните проблеми е, че в България паметникът има агресивно излъчване, намира в идеалния център на София и символизира война.

В Австрия той е в подножието на двореца Белведере и се губи сред архитектурното величие на Австро-унгарската империя, докато у нас доминира над центъра на столицата. Берлинският мемориален комплекс не е в центъра на града също. Да не говорим за характера на паметника. Там виждате едни червеноармейци, които скърбят със свалени каски за своите убити другари. Централната фигура на върха на паметника е червеноармеец, който държи дете – бъдещето на Германия. Няма го размаханото оръжие. У нас то е размахано, защото иска да сплаши българите повече да не вдигат ръка срещу съветския режим в България.

Как може да се тълкуват обидните изказвания на руския посланик у нас; какви са аргументите, които седят зад на най-новата инициатива за демонтирането на паметника и ще се намери ли в крайна сметка политическа воля за изпълнението на това решение – цялото интервю четете ТУК

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!