„Марица Изток“ се оказа сред най-големите замърсители на въздуха в Европа, сочат данни на базираната в Брюксел изследователска група Transport&Environment, цитирани от Би Би Си. Комплексът се намира на осмо място в негативната класация. ТЕЦ „Марица Изток“ често се използва у нас в антиевропейската пропаганда, като вината за финансовите му проблеми се хвърля върху правилата на ЕС за вредните емисии, които трябва да се заплащат, ако не се отстраняват. Това налага и наливане на държавни средства в централите, за което отново бива обвиняван „лошият“ ЕС. В този контекст на съвсем заден план остава ползата от чистия въздух и околна среда върху здравето и намалените разходи за здравеопазване.

Темата със замърсяването на въздуха от комплекса „Марица Изток“ е особено болезнена у нас, тъй като обществото е изправено пред нерадостната дилема дали да предпочете чистия въздух и зравословния живот или работните места, които 10-те предприятия от комплекса осигуряват. Отделен проблем е, че произведената там електроенергия не може на този етап да бъде компенсирана, ако централите хипротетично бъдат спрени.

Останалите „челници“ са въглищни електроцентрали с едно изключение – нискотарифната авиокомпания Ryanair. С изключение на нашате централа, нискобюджетната ирландска авиокомпания и полската ТЕЦ „Белхатов“, всички замърсители в челната десетка са от Германия.

На първата позиция е ТЕЦ „Белхатов“ в Полша с близо 40 мегатона емисии. Следват я „Нойрат“ и „Нидераусем“ в Германия. На четвърто място е „Яншвалде“, зад нея – „Вайсвайлер“, „Шварце Пумпе“ и „Липендорф“ също в Германия. Осма е „Марица-изток“, девета – немската „Боксберг верк 4“ и на десето място е Ryanair.

Днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова проведе среща с представители на синдикатите по темата ТЕЦ „Марица-изток 2“. Според министъра краткосрочните мерки за стабилизирането на централата са изпълнени. Възможността да бъде капитализиран дългът на ТЕЦ „Марица-изток 2“ е обсъдена с Главна дирекция „Конкуренция“ в Европейската комисия, информира още Петкова. Очаква се крайното решение за увеличаване на капитала на централата да бъде взето до средата на годината.

Преди седмици Българският енергиен холдинг (БЕХ) обяви намерение да увеличи капитала на дъщерната си ТЕЦ „Марица-изток 2“ с около 600 млн. лева. Целта е чрез повишаването на капитала да се „даде допълнителен живот на централата“, която е натрупала задължения към БЕХ за 1 млрд. лв. и ако не бъде подкрепена, още догодина може да изпадне в несъстоятелност. Необходимо е обаче разрешение от Европейската комисия, която ще прецени дали това е държавна помощ или не. Задълженията най-вероятно ще се преоформят, за да започне да тече нов давностен срок.

В края на годината държавата купи квоти въглеродни емисии 324 млн. лв., за да може централата да продължи да работи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук