Владислав Панев
на снимката: председателят на "Зелените" Владислав Панев
Владислав Панев е роден в Димитровград. Завършва икономика в УНСС. От 1999 до 2002 г. работи във вестник „Банкер“, а в периода 2002-2004 г. в „Дневник“.
Той е съпредседател на партия „Зелените“.

През 2015 г. е кандидат за общински съветник в София. Владислав Панев е председател на съвета на директорите на „Скай управление на активи“ от 2006 г.

 

Г-н Панев, според доклад на СЗО въздухът, който дишат хората в българските градове,  е от много лошо качество. Какво ни казва този доклад, какви са причините?

Причините са тези, за които говорим от много години насам. Основната причина естествено е отоплението с доста неекологични уреди във всички градове – големи и малки. По-малката причина, но пък основна през останалите сезони, са дизеловите автомобили и това, че улиците не се мият. Така че са нужни комплекс от мерки, които не са за съжаление сред приоритертите на общините. Естествено, това има общо и с богатството на населението. Доказано е, че когато се вдигат доходите, се подобрява качеството на въздуха по много причини, но най-вече защото хората могат да си позволят по-екологично отопление.

Защо общините системно не изпълняват задълженията си по миенето на улиците, което споменахте сред основните причини за замърсяването?

Защото не им пука, най-вече. Те сключват договор с фирми за почистване на улиците не за да е чисто, както трябва да бъде, а по-скоро за да се усвояват едни пари. Защото парите, които идват и от Европа за чист въздух, отиват също основно „за усвояване“. Защото парите, които се  отпускат от държавния бюджет – двата милиарда за саниране на блокове – наистина отиват за саниране, но основната им цел бе облагодателстване на фирми, близки до властта. Това не е тайна за никого. За съжаление приоритетите на правителството са усвояване на пари без оглед на крайната цел и качество.

Какво трябав да направят държавата и общините, за да се премине от печки на дърва и въглища към други източници на отопление?

Да има целенасочена програма за това. Най-вече и саниране, но и покупка на по-евтини уреди. Съвместни програми с хората, които са по една или друга причина основните замърсители – това са хора от квартали основно с къщи, хора от по-бедните райони на София и цяла България. Трябва да се влезе в пряк диалог с тях, да се види как да се намери разумното решение, така че за тях да не е непосилен разходът за отопление, когато минат на по-чисти горива, по-чисти начини за отопление, и в същото време и за общината да не е по-скъпо това и в крайна сметка целият град да спечели.

Знаем, че по презумпция изгарянето на отпадъци, което също е голяма причина за замърсяването на въздуха, е забранено. Има обаче пропуски в законодателството в общинските наредби и няма как тези, които го правят в домовете си, да бъдат санкционирани, тъй като няма как да бъдат извършени проверки в домовете. Как оценявате тези пропуски?

Не е само в домовете, палят гуми и на открито, в самите квартали. Пускал съм неведнъж такива сигнали за такива палежи, но никаква реакция от общината. Тя отива да провери след два дни и установява, че наистина и имало пожар, но кой го е направил не се разследва. Така че дори тези мерки да ги има в законите, няма кой да ги изпълнява. Няма нужното желание.

Т. е. няма политическа воля, според Вас?

Няма политическа воля. Вие виждате, че дори теглим заем от над 100 млн. лева за нов завод за изгаряне на отпадъци, който допълнително ще увеличи замърсяването на въздуха в София.

Това пореден опит за усвояване на средства ли е?

Абсолютно. Отвсякъде. Цялата цел, приоритет номер едно на всички правителства на Борисов, е да се усвояват средства без оглед на ефективността. Това е и големият проблем на българската икономика, който ще ни засегне пряко в следващите 10 години, защото когато частните иннвестиции биват измествани от държавни такива – „безплатни пари“ без никакъв ефект – тогава цялата икономика ще страда, както гръцката и португалската, защото парите от еврофондовете изместват частните инвестиции.

Предприема ли партията на Зелените някакви инициативи в борба със замърсяването на въздуха и какви?

Да, наши членове през НПО организират и просветителска дейност, и конкретни мерки за подмяна на уредите за отопление в различни квартали на София. Работи се и с общината по тези проекти. Ефект ще има със сигурност, но той ще бъде бавен, докато в общината и държавната власт няма достатъчна инициатива, че чистият въздух е приоритет, защото по този начин ще живеем по-дълго, а разходите за здравеопазване ще са по-ниски. Ефектите от по-чистия въздух ще бъдат неимоверно големи.

Преди няколко седмици ООН излезе с позиция, според която замърсяването на въздуха е нарушаване на човешки права. Как гледате на нея?

Гледам естествено положително, но трябват конкретни мерки за решаване на проблемите. Винаги можем да си правим декларации, но това не е начинът за решаване на проблемите. Начинът е диалог с хората и общината, за да се намерят най-ефективните, най-бързите и най-смислените решения.

Един политически въпрос. Вашата партия е част от Демократична България. Защо пропуснахте възможността да присъедините към обединението и СДС и така да създадете по-голямо и стабилно обединение, при положение, че СДС искаха да го направят заедна с вас?

Аз не знам от СДС колко са били искрени, че го искат. За мен целта не е да съберем максимален брой политически субекти, защото част от тях са остатъци от миналото. За мен целта е да направим коалиция между нормалния бизнес, нормалните, либерално настроените граждани, и природозащитниците. Тези хора са  – може би милиони  – средна класа и нагоре. Ако направим коалиция между хората, а не между партиите, това би дало повече смисъл в политиката. За мен няма смисъл да събираме хора от типа на бивши политици от 90-те години, изцяло изхабени политически личности. По-скоро трябва да гледаме напред, към бъдещето.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!