оръжия

Съединените щати обявиха, че прекратяват всички доставки за Турция, свързани с оборудването за изтребителите F-35, след като техният съюзник в НАТО купи руската система за противоракетна отбрана С-400.

„В очакване на недвусмислено решение от страна на Турция да се откаже от доставката на системата С-400, доставките и дейностите, свързани с поддържането на оперативния капацитет на F-35 в Турция, са преустановени – каза говорителят на Пентагона – Нашият диалог с Турция по този важен въпрос ще продължи.“

Действащият министър на отбраната Патрик Шанахан заяви, че очаква да се разреши спора с Турция за закупуването на руската система за противовъздушна отбрана С-400, след като САЩ спряха доставката за поддръжка на самолетите Ф-35 до Анкара.

„Очаквам, че ще разрешим проблема, така че те да имат подходящо защитно оборудване по отношение на „Пейтриътс“ и Ф-35″, каза Шанахан пред репортери в Пентагона.

Вашингтон се опитва да убеди Турция да закупи защитната система „Пейтриът“ вместо С-400. В Пентагона се опасяват, че оперирането едновременно на руската и американската оръжейна система може се окаже чувствителен елемент в запазването на секретността относно технологиите и характеристиките на „невидимите“ изтребители, като дори е възможно да изтече информация към Русия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!