През следващите години Европа ще се развива на две скорости, а важните решения ще се вземат в еврозоната. Ако България не приеме еврото, рискува да изпадне във втората скорост. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ политологът Димитър Ганев.

„Аз лично съм привърженик на членството на България в еврозоната. Не съм икономист, икономистите имат аргументи „за” и „против”. Аз коментирам като политолог. В рамките на Европейския съюз, най-мощните интеграционни процеси ще започнат през следващите години и ще се провеждат в рамките на еврозоната. Европа ще се развива на две скорости. Ако България остане извън еврозоната, ще бъде на втората скорост. В случая ми се струва, че за нас като страна е по-добре да бъдем в първата, а не във втората скорост”, коментира Ганев.

На въпрос защо правителството е дало назад по отношение на приемането на България в еврозоната, политологът каза:

„Колкото до даване назад от страна на Борисов, то се дължи на възникналия дебат. Грешка направиха в бюджетната комисия в парламента. Тези поправки на г-жа Стоянова бяха внесени в последния момент, без обществено обсъждане и прочее. Това беше грешка и остави впечатление у хората, че нещо се крие и ще има едва ли не промяна на курса лев-евро, от което много хора биха пострадали, например. Такова нещо няма да има. Ясно е, че ще се влезе при този курс в еврозоната. Според мен, Борисов, в традиционния си стил – когато има обществено напрежение в някои ресор, дава заден, докато не се успокоят страстите”.

Димитър Ганев коментира изказването и на проф. Стив Ханке, в което той яростно се противопостави на еврозоната:

„Ханке е титулувал себе си (не съвсем коректно, според мен, защото познавам историческия процес тогава) като баща на Валутния борд. Валутният борд е работещ механизъм в страната и ни е прекарал през тези 20 години, и то доста успешно. Стив Ханке е критик на еврото и еврозоната. И като „баща” на еврозоната той казва: „имате работещ механизъм, защо отивате там”. Това е логиката”.

Цялото интервю с политолога Димитър Ганев може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

 

Красимир Ангарски: Ханке искаше да вържем лева за долара, Петър Стоянов беше против

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!