Димитър Иванов

Външнополитическият ефект от това, че вероятно са заобикаляни санкциите на ЕК по отношение на руския петрол, може да бъде много неблагоприятен за България – за влизането ни в Шенген и еврозоната.

Това коментира в интервю за ДЕБАТИ енергийният експерт Димитър Иванов.

„Как можем да гледаме в тази ситуация реакцията на потребителите? Ние или имаме сериозни ангажименти, които следва да спазваме стриктно, или имаме някакви наши съображения от социално-икономически характер“, коментира той и допълни, че при преминаването на друг тип нефт за преработка в рафинерията на „Лукойл“, вероятно крайните цени ще се повишат.

„Но ако са нарушавани санкции, но ако компанията е задължена с огромни средства – говорим за стотици милиони, милиарди, то правителството има много инструменти да коригира тези неща, ако успее да си свърши работата. Аз не виждам това правителство да може да си върши ефективно работата. Това е за съжаление моят извод, от това, което гледам половин година като негови действия и като нагласи“, коментира той.

По думите му трябва да бъде направен анализ на външнополитическият и стратегически ефект по вземането решението за падането на дерогацията.

„А не да се анализират нещата само през призмата дали горивата ще поскъпнат с х процента. В момента анализът на политическото поведение на правителството и на парламентарното мнозинство носи много по-важен геополитически и стратегически характер. Това е моят ясен отговор – да се крием зад 5-10-15 процента увеличение на горивата и да проваляме неща, които имат многократно по-голямо измерение, меко казано би било престъпление“, поясни той.

Целия текст на интервюто четете утре.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук