Делян Пеевски
Делян Пеевски Снимка: Архив

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски коментира отварянето на Руската църква в София и изказването на руския посланик Елеонора Митрофанова, че храмът е на Русия.

„Днес бяхме свидетели на арогантно и нагло поведение от представител на чужда държава – руския посланик Митрофанова. Представител на чужда държава, който си позволява да заключва и отключва християнски православен храм, да дава оценки на правовата държава и нейните държавни органи и да поставя под въпрос способността на институциите да защитят интересите на българските граждани, да назидава и разпорежда“, заяви Пеевски, цитиран от Дарик.

Като политици не можем да останем безучастни към опитите България да бъде отклонена от посоката, която пое преди 34 години, добави той.

„Този имперски стил на действие е неприемлив и призоваваме настоятелно министъра на регионалното развитие и благоустройството незабавно да заведе дело за собствеността на храма, тъй като има събрани безспорни доказателства за това, че църквата „Св. Николай Мирликийски – Чудотворец“ е българска. Единствено като атакуват по съдебен път претенциите на руската държава към собствеността на църквата, българските институции ще защитят обществения интерес“, коментира Пеевски.

Той подчерта, че няма да допуснат про-Путин агенти да заключват български православни храмове. Според него църквата е на миряните, на българските християни.

„В евроатлантическа България не може да се допусне вмешателства, които ощетяват хората и застрашават демокрацията. Отношението на парламентарните партии към тези въпроси ще е тест за тяхната ценностна ориентация – евроатлантизма или пропутинизма“, заяви председателят на ПГ на ДПС.

Пеевски припомни, че от ДПС винаги са отстоявали неотклонно евроатлантизма на България.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук