Димитър Радев
Управителят на БНБ Димитър Радев

Народното събрание избра за управител на БНБ Димитър Радев. Това е втори мандат за него начело на централната банка.

Народното събрание проведе извънредно заседание днес във връзка с избора на управител на БНБ. След като БСП оттегли своята номинация – тази на Николай Каварджиклиев, кандидатурите, които обсъдиха депутатите, бяха две – на настоящия управител на БНБ Димитър Радев, издигнат от ГЕРБ – СДС, и кандидата на „Възраждане“ Любомир Христов.

За Радев гласуваха 155 народни представители от ГЕРБ – СДС, ПП – ДБ и ДПС. Кандидатурата на Радев беше издигната от ГЕРБ – СДС. Против бяха от “Възраждане”, БСП и ИТН.

Вторият кандидат за управител на БНБ, Любомир Христов, издигнат от “Възраждане”, получи само подкрепата на хората на Костадин Костадинов.

Кой е Димитър Радев?

Димитър Радев е управител на Българската народна банка (БНБ) и е избран от 43-тото Народно събрание за шестгодишен мандат, считано от 15 юли 2015 г., член е на Генералния съвет на Европейската централна банка, на Генералния съвет на Европейския съвет за системен риск и управител за България в МВФ.

Между 1980 и 1992 г. Радев заема различни експертни длъжности и началник на управление в Министерство на финансите, Министерски съвет и Министерство на икономиката и планирането.

До 2001 г. е заместник-министър на финансите в шест поредни правителства.

Помощник на изпълнителния директор в Международен валутен фонд е между 2001 г. и 2003 г. До 2006 г. е съветник по оказване на експертна помощ в сферата на публичните финанси в Международен валутен фонд.

До 2015 година е старши икономист/ръководител на мисии за техническо съдействие в управлението на публичните финанси в Департамента по фискални въпроси в Международния валутен фонд.

Между 1995 и 2002 г. е бил член на Административния съвет на Банката за развитие на Съвета на Европа, а от 1998 г. е неин заместник-председател; между 1997 и 2001 г. е алтернативен гуверньор за България към МВФ и съпредседател на Икономическия подкомитет „България – Европейски съюз”.

Приблизително в този период е и съпредседател на Координационен съвет „Министерство на финансите – БНБ”; бил е член на Надзорния съвет на НОИ, както и член на Надзорния съвет на Експресбанк.

Роден е на 12 юли 1956 г. в Пловдив. Магистър по икономика в УНСС, специалност „Финанси и кредит”. Специализант е в Университета Джорджтаун, в Института по външни отношения във Вашингтон.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук