Цецка Цачева
на снимката: правосъдният министър в оставка Цецка Цачева

Директорът на главна дирекция „Изпълнение на наказанията” старши комисар Свилен Цветанов е поел отговорността за случая с избягалите затворници Владимир Пелов и Радослав Колев. Това заяви пред БТВ министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Вместо да подаде оставка, каквато е практика в европейските държави при подобен сериозен пропуск, Цветанов станал заместник-директор на същата дирекция.

По думите на Цецка Цачева 14 души са понесли различна степен на отговорност по случая със скандалното бягство от Софийския затвор.

Тя добави, че проверката по случая е констатирала груби нарушения, включително фаворизиране на някои затворници, както и незаключени килии.

Според правосъдния министър не би трябвало конкретната отговорност да бъде понесена от шефа на ГДИН. Тя уточни, че Свилен Цветанов от години е в системата, „много преди нея”.

„Свилен Цветанов е един от двамата заместник-директори на ГДИН. Отговаря за охраната на затворите, това е неговият ресор. Ако се докаже липса на негова адекватна реакция или пропуски в работата му… Няма недосегаемо лице”, коментира Цачева.

Относно последния случай на „отклоняване” на лишен от свобода, министърът коментира, че ще инициира законодателна промяна за полагането на труд от лишени от свобода.

„Това за мен са големите въпроси – кога едно лице може да полага труд на открит обект? Преценката на кого е?”, коментира Цачева.

По думите ѝ оценката на социалния работник, който е трябвало да прецени състоянието на затворника, несъответства с личността на лишения от свобода.

По повод охраната на затворниците докато са на работа, Цачева коментира, че в закона има един-единствен текст, който казва, че там отговорността е на юридически лица.

„Трябва да има преосмисляне на взаимодействието между министерство на правосъдието и юридическите и физически лица”, категорична е Цачева.

И добави:

„Очаквам днес, най-късно утре, да получа пълна информация по проверката относно начина, по който този затворник е пуснат да работи навън, фирмата, където е работел и как се е осъществявал там контролът”.

Министърът на правосъдието уточни, че има случаи на отклонили се след работа затворници, но в последните години те значително намаляват. За миналата година били само пет.

По думите на Цачева проблеми в тази сфера има, но политиките, които се изпълняват, и финансирането, което се отпуска, показват, че се работи в правилната посока за подобряване на системата.

Тя изрази благодарности към жената, която е станала заложник на избягалия от Ловешкия затвор, както и похвали поведението на полицая, подал сигнал до органите на реда къде се намира той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук