Директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров. Снимка: скрийншот bTV

„Институцията, в която работя, и ангажиментите ми към болницата, ме задължават да имам определено отношение. На 28 август в „Пирогов“ на регистратурата Мустафа Емин регистрира детето си. Мустафа Емин е придружител на пациента. Законът за личните данни не е нарушен (в поста във Фейсбук, от който тръгна скандалът, б.р.). Споменато е едно име, защото се появява един човек и казва – „аз съм еди кой си, работя еди къде си, какво трябва да направя – да се обадя на министъра на здравеопазването ли, за да ми обърнете внимание ли?“.

Това разказа пред bTV д-р Валентин Димитров, изпълнителен директор на „Пирогов“.

„В 19:40 часа пристига Мустафа Емин. Регистрира се. Минава през кабинета, за да се види какво е състоянието на детето. Прави се рентгенова снимка на детето. Понеже анамнезата е, че е паднало от 60-сантиметрова масичка, изпратено е на детски коремен хирург, минава да се види дали има счупване. Установява се, че детето има нужда от шев върху рана в шокова зала. Идвайки редът на детенцето, в шокова зала вкарват друго дете с хеморагичен шок, което губи кръв. Колегите започват да се занимават с това дете, за да го спасят. Оказването на първа помощ продължава час и половина. В този период друго дете не може да се вкара. Двете деца пред шокова зала играят и обикалят около телевизора в чакалнята на залата“, описва случката той.

„Господинът и съпругата му стоят и чакат. Започва едно изнервяне, звънят на звънеца. Разговорите са снети като обяснения. Три пъти е прекъсвана работата на лекарите, като след едното звънене медицинска сестра 7 минути обяснява на г-н Емин. Господинът не е посягал, не е бил, не е подскачал, но също е толкова агресивно е да ви гледам в очите и да кажа: „Аз съм еди-кой си, дайте си имената и след малко министърът на здравеопазването ще ви уволни“. Заплашвал е с уволнение“, категоричен е д-р Валентин Димитров.

Директорът на „Пирогов“ уточни, че всичко това е написано в обясненията на 6-има служители на болницата и подчерта, че при разигралата се ситуация не е споменавано Министерството на отбраната.

„От етичната комисия на „Да, България“ дойдоха на 30 август и гледаха записите от камерите. Бяха млади хора, много интелигентни. Приключихме, предоставих им копия от разказите на хората. В 4 часа се свързахме с Министерството на отбраната и изявихме готовност да предоставим на министър Тодор Тагарев всички документи“, добави д-р Димитров.

„Неда Диманова е един разкошен човек, 46 години работи в „Пирогов“. Тя е била възмутена от случилото се, написала пост. Аз взех решение постът ѝ да бъде публикуван в официалната страница на болница „Пирогов“. Ние имахме запитване какво се е случило. Имаше питания от страна на екипа на болницата какво ще направи ръководството“, заяви директорът на спешната клиника.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук