коала, куче

Нежелан, но чаровен натрапник нахлул в колата на производителя на вино Тим Уитроу в Австралия. Преди ден горещините в страната отново бяха непоносими и смелата коала, влязла в автомобила, отказа да излезе, като предпочете да се наслади на климатика вътре въпреки че кучето на Тим беше също там, съобщи „Ройтерс“.

Видео от случая показва животинчето, настанило се на задната седалка, след като е влязло през оставената от собственика отворена врата. Уитроу е отворил, за да може кучето му да влиза и излиза, когато поиска, докато той работи.

Човекът се опитал впоследствие да изкара гостенина от колата си, но срещнал трудности, тъй като коалата се изплъзвала и се преместила при таблото на автомобила.

„Отне доста време да убедя малкия космат приятел да излезе“ – каза Уитроу в свой комантар на случката във „Фейсбук“.

Жегите в Австралия често принуждават диви животни да се приближават до хората и да търсят помощ от тях. Коалите, които са защитени и нямат страх от хора, разрешават дори да бъдат докосвани, както се вижда и от кадрите по-долу. Има случаи, в които тези животинчета искат и получават вода в горещото време.

Коалите са застрашени от изчезване главно поради загуба на местообитанията си. Те имат много специфичен хранителен режим, като употребяват почти изцяло евкалиптови листа, и то не новопокълнали, защото те са токсични за тях. Той може да бъде разстроен лесно, ако евкалиптите бъдат изсечени, което прави коалите твърде чувствителни към промените в екосистемата им.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!