ГЕРБ, БСП

С 23 срещу 19,5 на сто ГЕРБ води на БСП в електоралните предпочитания преди изборите за ЕП, като резултатите бележат увеличаване на разликата, гласи последното проучване на общественото мнение от агенция „Сова Харис“. Преди месец съотношението беше 20 на 18 процента пак в полза на управляващата партия. Изследването е проведено между 6 и 11 март сред 1000 анкетирани. На трета позиция е ДПС със 7,3% подкрепа.

Нагласите за „Обединените патриоти“ отново са измервани не като за единна коалиция, а за отделните партии в нея. Така според данните „Атака“ и ВМРО са с по 1,9 на сто, а НФСБ с 0,8 на сто от гласовете. „Воля“ взема 2,1 на сто, „Демократична България“ – 2 на сто. СДС е с 1,2 процента. Днес обаче беше обявено, че ГЕРБ и СДС ще се явят заедно на евроизборите.

При това положение очакваното разпределение на мандатите е ГЕРБ-7, БСП-6, ДПС – 3, а един остава неясен и ще се реши от закръгленията в изборните резултати или от евентуално прескачане на границата от някоя от по-малките политически формации.

49,7 от анкетираните са заявили, че са напълно сигурни, че ще гласуват. По отношение на доверието към политическите лидери начело е премиерът Борисов води с 33%, но недоверие към него изказват 565 от запитаните.

Вижда се, че нито един от посочените в таблицата политици не успява да спечели повече доверие, отколкото е недоверието на избирателите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!