Лиз Тръс и Риши Сунак
На снимката: Лиз Тръс и Риши Сунак

Резултатът от гласуването на членовете на управляващата Консервативна партия във Великобритания ще бъдат обявени в ранния следобед, съобщава БНР. В заключителния кръг на надпреварата участваха министърът на външните работи Лиз Тръс и бившият финансов министър Риши Сунак.

Около 170 000 членове на партията на торите чрез гласуване по пощата определят новия партиен лидер и нов премиер. Гласуването приключи официално в петък след близо двумесечна кампания на кандидатите.

Въпреки че Сунак получи по-голямо одобрение от депутатите от Консервативната партия в първите кръгове на гласуване, Лиз Тръс се радва на по-голяма популярност сред партийните членове, които вземат крайното решение, така че тя е фаворит за постовете. Кампанията на Тръс и Сунак остави горчив привкус сред британците, защото и двамата не бяха достатъчно убедителни, нито пък излязоха с конкретни планове за това как ще се справят с кризата с поскъпването на живота. За всички е ясно, че който и да стане следващ премиер, тя или той ще има за решаване изключително трудни проблеми.

Не става дума само за ценовата криза и инфлацията, но и назряваща криза в здравеопазването и социалните грижи, растящо недоволство от заплащането, изразяващо се вече в стачки и войната в Украйна във външен план. Освен това новият лидер и премиер ще трябва да търси начини за обединение на Консервативната партия, в която настъпи сериозен разкол по време на управлението на Борис Джонсън.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук