Днес е най-тъжният ден за християните – Разпети Петък. На днешния ден Божият син Иисус Христос е разпънат на кръста.

Православната църквата припомня пътя към Голгота и срещата със смъртта. Вечерта във всички православни храмове в страната се отслужва Опело Христово.

Скръбните богослужения в най-тъжния ден от годината за православните християни проследяват издаването на присъдата, разпятието и погребението на Божия син, приел върху себе си греховете на цялото човечество.

Тази година, заради въведените противоепидемични мерки в страната, поклонението пред светата Плащаница ще става без тя да се целува и докосва.

Също така няма да се минава под нея, както повелява църковната традиция, спазвана в България и Гърция.

Светата Плащаница, символизираща погребаното Христово тяло, ще бъде изнесена в средата в храма, а вярващите ще могат единствено да се прекръстят и поклонят пред нея.

Цветя и здравец на днешния ден няма да се раздават. От Светия Синод призовават вярващите да посещават храма задължително с предпазни маски, както и да спазват разстояние един от друг.

Екипът на ДЕБАТИ.БГ провери спазват ли се указанията на властите на църква да отидат само най-нуждаещите се. В храм „Александър Невски“ посетителите се брояха на пръстите на ръцете. Взети са всички мерки са дезинфекция и спазване на дистанция, като единствено свещенослужителят не носи маска. Всички останали хора обаче носят и маски, и ръкавици.

Поклонението пред светата Плащаница от вярващите в катедралния храм става без тя да се целува и без да се докосва, както бе обещано от Св. Синод.

Св. Синод на БПЦ – БП вече напомни и призова своите миряни в тези дни на Христовите страдания да спазят стриктно всички епидемиологични изисквания на държавните власти, предвид опасността от заразяване и разпространение с коронавирус – COVID-19. Вчера бе разпоредено поклонението пред светата Плащаница от вярващите да става без тя да се целува, без да се докосва, без да се минава под нея, без да се раздават цветя и здравец, само с покръстване и поклон пред нея.

Поставянето на предпазни маски в храма и извън него е задължително, както и спазването на необходимото разстояние един от друг, като беше обещано внимателно се следи то да не се нарушава.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук