Великата китайска стена

Малка част от Великата китайска стена отваря отново за посетители днес, 24 март – знак, че животът в Китай бавно се връща към нормалното си състояние след епидемията от коронавирус.

Част от сектора Бадалин (най-популярната част от Великата китайска стена), ще бъде отворена всеки ден от 9:00 до 16:00 ч., съобщава Си Ен Ен.

На около 70 километра от Пекин, това е най-популярният участък от стената за туристите до степен, в която се наложи през юни 2019 г. официалните лица да въведат ограничение за максимален брой от 65 000 посетители на ден.

Китайски представители заявиха в изявление, че засега ще допускат само 30% от обичайния брой посетители в района.

За да бъде разрешено влизането, посетителите трябва първо да резервират билет предварително или на официалния уебсайт на Badaling Great Wall или чрез китайското приложение WeChat.

След това при пристигането си на Великата китайска стена те ще проверят температурите си.

Посетителите трябва да имат регистриран здравен QR код – система чрез приложението AliPay или WeChat, свързана с личната им карта – която се показва в зелено или с надписа „здрав“, преди да им бъде разрешено да влязат.

Посетителите трябва също да носят маски за лице и да стоят на разстояние най-малко един метър един от друг.

Медицински персонал и действащ военен персонал ще имат право на безплатен вход – но също така ще трябва да спазват същия набор от правила.

Билетите струват 35 RMB ($5) извън пиковия сезон, който приключва на 30 март, и 40 RMB ($5.65) през пиковия сезон от 1 април до 1 октомври.

Всички останали участъци на Великата китайска стена остават затворени, както и въжената линия и музеят в Бадалин.

Обикновено повече от 10 милиона души посещават Великата китайска стена всяка година. Обектът за световно наследство на ЮНЕСКО беше затворен за посетители на 25 януари, когато коронавирусната епидемия започна да се разраства.

Много други обекти в цял Китай остават затворени, включително комплексът „Забраненият град“ в Пекин и „Дисниленд“ в Шанхай.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук