На снимката: проф. д-р. Венцислав Мутафчийски

Общата бройката на заразените у нас вече е 218, като в рамките на днешния ден има 16 положителни проби. Това обаче не е окончателната бройка за днес, тъй като лабораториите продължават да работят. Това съобщи началникът на Националния оперативен щаб и на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

През днешния ден има нови градове, в които са установени случаи на коронавирус, допълни ген. Мутафчийски.

„Стара Загора – 2 души, в София – 7 лица, в Плевен има още един случай, в Пазарджик има 4 нови случая, като там заразените вече са 7, в Добрич има още един случай и общо стават 6 там, във Варна има още един случай, като там стават 11.

От тях в критично състояние няма, в „Пирогов“ не е установено дали е заразен пациент в по-тежко състояние“.

Във ВМА има цяло семейство с коронавирус – майката, бащата, и две деца на 4 и 7 години, както и сестрата на майката. С изключение на майката, другите нямат болестни оплаквания. Майката е с двустранна бронхопневмония, уточни началникът на Оперативния щаб.

Запитан за изявлението на новосъздадения медицински съвет към МС във връзка с бързите тестове, Мутафчийски обяви, че няма да коментира, тъй като премиерът Борисов е бил достатъчно ясен в своя отговор и добави, че не могат да се харчат държавни пари за нещо, което не е надеждно, а нужда от второ мнение винаги има.

В София има повече от 15 хил. легла, добави Мутафчийски и добави, че докато в Александровска, Пирогов, Инфекциозна болница и ВМА през миналата седмица са били преглеждани до 40 души със съмнения за коронавирус на ден, то бройката вече е скочила на 120 на ден.

Мутафчийски допълни, че с увеличаването на бройката на болните те са готови за следващата фаза, в която всички болници според заповедта на министъра трябва да предоставят готовност за лечение и приемане на пациенти, болни от коронавирус.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!