Правителството отделя 500 млн. лв. за увеличените разходи на МЗ, МО, и МВР, съобщи премиерът Бойко Борисов по време на извънредния брифинг относно икономическите мерки, които правителството ще предприеме в условията на пандемията от коронавирус.

„4.5 млрд. ресурс мобилизира правителството за икономиката – капитализираме ББР с 500 млн., които служат за гаранция на бизнеса да вземат капитали в размер на 2.5 млрд.лв.;

200 млн. ще бъдат отделени за безлихвени потребителски кредити на лица в неплатен отпуск при запазване на трудовите правоотношения;

Плащането на корпоративни данъци ще бъде отложено до 30 юни, а това прави над 600 милиона лева по-малко във държавната хазна;

„Схемата 60 на 40 за работниците ще глътне огромни пари. Много бързо ще излязат парите. Ние не сме френската, германската икономика, НО дългът ще дойде в следствие, когато сме похарчили парите. Засега не виждам причина за това. Ако се стегнем спокойно месец и половина ще издържим”

По отношение на възрастните хора с 20 милиона лв. ще бъде увеличен бюджетът на „Патронажна грижа“, а още 12 хил. потребители ще бъдат включени. 25 хил. възрастни и хора с увреждания ще имат достъп до храна и медикаменти и услуги от първа необходимост. Деница Сачева посочи още, че министерството има готовност да бъдат раздадени 1500 пакета с хранителни продукти.

Най-бързите и най-ефиканси мерки бяха направени в България, посочи още Борисов.

„Много по-развити държави се лутаха и загубиха много време да  обясняват как няма старшно Други държави загубиха седмици наред да обясняват как няма страшно, а после в рамките на ден или два изцяло сменяха концепцията си.“

За коментарите, които бяха направени от новосъздадения медицински съвет днес, по отношение на бързите тестове за коронавирус, Борисов посочи, че няма институт, който да се подпише под сигурността и гаранцията на бързия тест.

Поради това ЕК прави обща поръчка за бързи тестове, като изисканият брой от България е 1 милион. Той изрази увереност, че експертите, които работят там, ще купят най-доброто, което има.

„Убеден съм, че в рамките на 7-8 седмици ще можем да произвеждаме и респиратори. По същия начин разсъждават и колегите по света“ допълни Борисов.

Две са важните неща – да запазим възрастните хора и крехката икономиката на страната в момента, още веднъж припомни Борисов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук