Свети Сава
Свети Сава

На 5 декември православната църква чества Свети Сава Освещени, построил в края на живота си множество манастири и болници.

Сава е свързан и с плодовитостта, затова на този ден бездетните булки изпълнявали ритуал, заедно с най-старата жена в дома.

Предците ни изпитвали страхопочитание към Свети Сава, защото вярвали, че „засява“ болестите по хората, от там идва и изразът „Варвара заварява болестите, а Сава ги разсява“.

Свети Сава, основателят на много манастири в Палестина и на знаменитата лавра, известна под неговото име, се родил в областта Кападокия през 439 година в семейство на богати и знатни родители. Починал тихо в пещерата си на 94-годишна възраст в 533 година.

Още 18-годишен Сава се поселил в манастир, където получил образование и станал монах. В търсене на уединение и посвещение на Бога, той се отправил към Йорданската пустиня и заживял в пещера, показана му в съновидение.

След кончината на родителите му, Сава получил богато наследство, с което построил няколко манастира и болници, основал две страноприемници. Като духовен ръководител на отшелническите обители, Сава учел прииждащите богомолци на кротост, смирение, безмълвие и упование на Бога.

В традиционните представи на българина Сава най-често е жена, сестра на Варвара.

Света Сава властва над чумата. В някои области на страната ни през този ден не се докосват ножици, игли, ножове и пр., за да не се разсърдят сестрите.

Разпространено е и вярването, че Свети Сава е мъж, покровител на вълците.

Според други представи, Сава и Варвара са куци вълци, които вървят в края на глутницата.

В деня на Свети Сава се почита и духа-покровител на дома. Може би най-разпространена е легендата, според която добрият брат Сава винаги върви след Варвара и я моли да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Двамата – Сава и Варвара, подготвят най-големия празник през декември – деня на Свети Николай Чудотворец.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук