Свети Димитър, Димитровден

На 26 октомври православната църква почита паметта на Свети Димитър Солунски, загинал за християнската вяра в началото на IV век. В българския фолклорен календар Димитровден е празникът, който бележи първия прелом във времето и стопанските дейности. Счита се, че светецът носи зимата. Той пристига на червен кон, а като разтърси брадата си (или ръкавите на дрехата си), започва да пада сняг. Това е денят, в който сезонните работници, наети на Гергьовден, се разпускат и получават своето възнаграждение за целия период. Някои от тях започвали да стягат годежи и сватби, други заминавали на гурбет. Затова Димитровден почитали като празник на ратаите, чираците, строителите.

На днешния Димитровден честваме и 837 години от въстанието на Петър и Асен, и възстановяването на българската държавност. Този акт е доказателство как, след като българската държава я няма на историческата карта от 1018 година, когато Василий Българоубиец ликвидира Първото Българско царство, българският народ е съхранил своята историческа памет за държавност, а царете Петър и Асен са олицетворение на нейното въздигане, каза проф. Пламен Павлов в интервю за БТА.

Св. Димитър Солунски е покровителят на династията Асеневци и на възкресената държава. Петър и Асен, освен тактически и военни действия, са водели и една умела психологическа война. В техните послания се казва, че светецът е напуснал своя град, превзет от италианските нормани и е дошъл да покровителства българите. Хронистите и по специално цариградският патриарх Калист през 14-и век, посочва, че в Търново се е пазила частица от мощите на Св. Димитър. Светецът е изобразен върху монетите, които са били в обращение по времето на цар Иван Асен Втори, както и върху неговия царски печат.

По традиция честването на годишнината във Велико Търново е съпроводено с програма, пише БТА. В 9:00 ч. в църквата „Успение Богородично“ в квартал „Асенов“ ще бъде отслужена празнична литургия. След края на службата – в 11:00 ч., от малката черква до историческия храм „Св. Димитър Солунски“, където е обявено въстанието срещу Византия, ще се състои литийно шествие с иконата на светеца.

В 11:15 ч. започва празничната програма за Димитровден в двора на църквата „Св. Димитър“. Ще бъде отслужен благослов, произнесени ще бъдат празнични слова, осветен ще бъде и курбан. За настроението ще се погрижат певците, музикантите и танцьорите от Професионален фолклорен ансамбъл „Искра“.

На финала на честванията е прожекцията на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, която ще бъде излъчена в 19:00 ч. и ще се наблюдава от площада пред крепостта „Царевец“.

Организатори са община Велико Търново, Регионалният исторически музей, Националният военен университет „Васил Левски“, Камарата на строителите и Великотърновската Света митрополия.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук