майор Валентин Терзиев
На снимката: загиналият пилот Валентин Терзиев

Днес се прощаваме с майор Валентин Терзиев, който загина на 9-ти юни при самолетно учение край Шабла.

В 10:00 сутринта ще се проведе церемония в авиобазата Граф Игнатиево, на която колеги на пилота ще могат да си кажат последно сбогом с него. Тя ще бъда закрита и на нея външни лица няма да бъдат допускани. В 14:00 часа ще се състои и самото погребение в Асеновград, откъдето е родом пилотът.

Майор Валентин Терзиев беше обявен за загинал след като в нощта на 9 юни пилотираният от него МИГ-29 изчезна във водите край град Шабла. Все още няма информация от намерената черна кутия на самолета и официална версия за авиокатастрофата.

Припомняме, че майор Валентин Терзиев загина по време на изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България.

Управляваният от него самолет  МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили, изгуби радиовръзка и изчезна от радарите. На 10 юни беше намерена спасителна жилетка на пилота на падналия изтребител, но спасителната операция по издирването му продължи. В нея участваха сили и средства от състава на Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Гранична полиция и Военновъздушните сили.

Майор Валентин Димитров Терзиев (47 г.) е на военна служба от август 1998 г. Завършил е Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ със специализация летец-пилот във ВВС. Целият му служебен стаж е преминал в 3-а авиационна база Граф Игнатиево, където последната му заемана длъжност е началник на щаб на ескадрила. Притежава класна специалност „военен пилот – първи клас“. Пилотирал е самолети МиГ-21 и МиГ-29. През годините е награждаван многократно от министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на ВВС и командира на авиобазата.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук