42-ия военен контингент се завърнаха на 23 юни вечерта в нашата страна след участие в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“.
42-ия военен контингент се завърнаха на 23 юни вечерта в нашата страна след участие в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“.

Министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в церемонията по тържественото посрещане на 42-ия военен контингент.

Церемонията ще се проведе в Карлово и с нея ще бъде отбелязан краят на българското участие в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа“.

С разформироването на 42-ия военен контингент приключва 19-годишното участие на формирования от Въоръжените сили на Република България в операцията за поддържане на сигурността и в мисията за подготовка, съветване и подпомагане на НАТО в Афганистан. До момента участието ни в операцията беше най-мащабният ни принос в мисия на армията зад граница.

По данни на Министерството на отбраната за това време, в различен състав, през контингентите са минали близо 11 200 военнослужещи. Някои от тях са участвали в повече от една мисия.

42-ият военен контингент ще бъде посрещнат на 30 юни на площад „Васил Левски“ в Карлово.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук