кораб черно море
На снимката се вижда британският миноносец HMS Defender, пристигащ в морското пристанище Батуми в Грузия.

Нидерландия обвини руски бойни самолети в „агресивно“ поведение при срещата им с холандски военен кораб в Черно море.

В инцидента миналия четвъртък е участвала фрегата HNMLS „Еверстен“. Тя е част от ударна група на самолетоносачи начело с британския миноносец „Дефендър“, за който има данни, че е попаднал под руски предупредителен обстрел ден по-рано.

Министерство на отбраната на Нидерландия заяви, че руските самолети „многократно са тормозили „Евертсен“. Това продължило пет часа, докато е плавал на югоизток от анексирания от Русия Крим, добавяйки, че те „са летели опасно ниско, имитирайки готовност за атака”.

Нидерландският министър на отбраната Анк Бийлевелд-Шутен заяви, че руските действия са „безотговорни“. Нидерландия „ще се обърне официално към Русия по повод този инцидент”.

„Evertsen“ има пълното право да плава там. Няма никакво оправдание за този вид агресивни действия, които ненужно увеличават риска от инциденти“, каза тя.

В изявление руското министерство на отбраната заяви, че Черноморският флот миналия четвъртък е вдигнал във въздуха изтребители Су-30 и бомбардировачи Су-24, „за да предотврати нарушаването на границата на териториалните води на Руската федерация, след като „Евертсен” е поел курс към Керченския проток“.

В официалното становище на Москва се казва, че самолетите „са летели на безопасно разстояние от нидерландския военноморски кораб“, който след това „незабавно сменил курса си“.

Друг инцидент, миналата сряда, предизвика дипломатически скандал между Москва и Лондон. Руски военен кораб произведе предупредителни изстрели срещу британския ескадрен миноносец „Дифендър“. Той навлезе в руски териториални води в Черно море, а руски боен самолет хвърли бомби на пътя му.

Припомняме, че Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г. и претендира, че водите около полуострова са част от нейната акватория, включително Керченския проток.

Повечето страни не признават анексирането на полуострова.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!