Главният преговарящ от името на ЕС за Брекзит Мишел Барние е на работно посещение у нас, дни преди старта на българското председателство на ЕС.

Той ще се срещне с премиера Бойко Борисов, вицепремиера по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и с министъра за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

Предвидени са и разговори с народни представители от две парламентарни комисии в Народното събрание, както и с представители на социалните партньори.

Ден преди визитата си в София, главният преговарящ заяви пред БНР, че част от споразуменията с Обединеното кралство ще трябва да бъдат ратифицирани от националните, а някои и от регионалните парламенти на страните-членки на ЕС и в тази връзка трябва да има публични дебати. Ето какво каза той ден преди посещението си у нас.

„Защо, дами и господа, отделям от времето си, за да се срещна, както правя в България и всички столици, със синдикатите и работодателите на всяка страна? Защо ще отида в парламента в София следобед, за да се срещна с депутатите? За да подготвя тези публични дебати. Преговорите, които водим, не могат да бъдат тайни. Не може да има недоверие, трябва да има прозрачност, за да приключим с ратификацията на следващия, втори договор”, каза Барние.

Главният преговарящ за Брекзит твърди, че по време на ротационното си председателство България ще има важната задача да поддържа единството между 27-те страни-членки, да подсигурява непрекъснат диалог между тях, Комисията и Европейския парламент, както и да избягва всякакви паралелни или секторни дискусии по въпроса.

Анализ по темата от „Дойче веле“ може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!