Организацията на обединените нации (ООН) излезе с проекторезолюция, с която обявява за невалидни всякакви едностранни действия, предопределящи статута на Йерусалим.

Съединените щати обаче наложиха вето.

Всички останали 14 членове на Съвета за сигурност гласуваха единодушно за резолюцията, която на практика щеше да отмени решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел.

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли обясни, че по този начин Вашингтон защитава „суверенното” си решение да премести американското посолство в Израел от Тел Авив в Йерусалим.

Съвет за сигурност на ООН
на снимката: постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли

Хейли определи като „обида” твърденията, че страната ѝ вреди на израелско-палестинския мирен процес.

„Това, на което станахме свидетели днес в Съвета за сигурност, е обида, която няма да бъде забравена. То е още един пример затова как Обединените нации влияят по-скоро зле, отколкото добре, на израелско-палестинския конфликт“, заяви Хейли.

Останалите 14 страни от Съвета за сигурност гласуваха за проекторезолюцията.

Палестинците определиха американското вето като „неприемливо“, а израелският премиер Бенамин Нетаняху изрази благодарност към американския представител в ООН.

Палестинският министър на външните работи Рияд Малики заяви, че палестинците ще поискат извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН след ветото на САЩ.

„Радваме се на силна подкрепа на мнозинството от членовете на Съвета за сигурност на ООН срещу решението на САЩ да се премести посолството в Ерусалим и да се признае Ерусалим за столица на държавата Израел. Това възражение от страна на международната общност е много важно, защото те смятат решението на президента Тръмп за нищожно и изпразнено от съдържание, което нарушава международния закон и по-специално резолюциите 478 и 2334. И в резултат до 48 часа ще поискаме извънредно заседание на Съвета за сигурност”, заяви палестинският министър на външните работи Рияд Малики.

Припомняме, че на 6 декември американският президент Доналд Тръмп скъса с десетилетната политика на САЩ по въпроса и призна Йерусалим за столица на Израел, застрашавайки усилията за мир в Близкия изток и предизвиквайки безпокойство в арабския свят и сред западните си съюзници.

Турция е шокирана от ветото върху резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

В телефонен разговор, турският президент Реджеп Тайип Ердоган и британският премиер Тереза Мей са се съгласили, че международната общност трябва да положи „интензивни усилия” за уреждането на проблема около Ерусалим, съобщиха източници от кабинета на Ердоган.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!