Министърът на транспорта Росен Желязков подписа договора за отдаване на концесия на летище „София“. Процедурата за концесионер бе спечелена от консорциум „Соф Кънект“, с летищен оператор „Мюнхен“, в който участват немски, френски и австрийски компании.

Инвестициите на концесионера ще бъдат в размер на не по-малко от 608 милиона евро за срока на концесията – 35 години. Те ще бъдат насочени към подобряване и усъвършенстване на нивото на обслужване на Летище София, осигуряване на надеждност, достъпност, поддръжка, безопасност, сигурност, здраве и околна среда.

До 2020 година трябва е изграден нов терминал

Концесията е за строителство, като концесионерът поема задължение да изгради трети терминал на летището в срок до 10 години от началната дата на договора.

Концесионерът ще заплати първоначално концесионно възнаграждение в размер на 281 210 535 евро с подписването на договора, като ежегодно ще внася и годишно концесионно възнаграждение в размер на 24 542 010 евро. Като процент концесионното възнаграждение възлиза на 32%.

Планът за развитие е от четири етапа

Планът за развитие на аеропорта е разделен на четири етапа, като в рамките на първия – до 2022 година, ще бъде извършен ремонт и модернизация на Терминал 1 и Терминал 2. Зоните за проверка и сигурност ще бъдат разширени с още два контролно-пропускателни пункта.

Изграждането на терминал 3 е предвидено за втората фаза на развитие – до 2030 г., когато се очаква пътниците да достигнат 12,3 млн. годишно. В същия срок от експлоатация се предвижда да бъде спрян Терминал 1.

През третата фаза – до 2035 г. на мястото на терминал 1 ще бъде изграден нов карго терминал.

До 2043 г., се очаква летището  поема 18-19 милиона пътници годишно.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!