Еленко Божков
Еленко Божков

Известният енергиен експерт Еленко Божков е третият обвиняем за спирането на метрото на 20 юли. Днес той е бил призован на разпит в столичното Първо районно управление, след което му е повдигнато обвинение за хулиганство.

Кой е Еленко Божков?

Божков е бивш депутат от СДС във Великото народно събрание, бивш член на Съвета на директорите на НЕК и на Комисията за енергийно и водно регулиране. В периода 1995 – 1997 г. е Главен секретар на Министерство на енергетиката.

В момента Еленко Божков е част от консултативен съвет при президента.

Акцията на 20-ти юли

Божков обвинен в това, че на 20.07.2020 г. в гр. София, метростанция „Св. Климент Охридски“, в съучастие като с Минчо Спасов и Светослав Трайков, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото –като извършителите натиснали бутон „безопасност“ на перона в станцията за път №1 и №2, без да има възникнала аварийна ситуация.

От Софийската районна прокуратура съобщиха, че му е повдигнато обвинение за извършването на хулигански действия в стратегически обект в София.

Със същото обвинение са и бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов и 29-годишният Светослав Трайков. И на двамата са им повдигнати обвинения за хулиганство и е наложена парична гаранция от по 1500 лева.

В понеделник тримата протестиращи влязоха в метрото и натиснаха бутона за безопасност, какъвто има на всяка станция на метрото. Те са били в метростанцията при Софийския университет. След натискането на бутона за няколко минути напрежението, подавано по линията е спряло.

Активните действията по разследването продължават под ръководството на Софийска районна прокуратура.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук