Испания
В Испания насърчават предприятия с 4-дневна работна седмица

Министерството на промишлеността и търговията в Испания планира да отпуска до 150 000 евро на малки и средни предприятия, които въведат четиридневна работна седмица, без да намаляват заплатите на служителите. Това става ясно от плана на пилотния проект за намаляване на работното време, който се очаква да бъде публикуван в следващите дни.

Планът е следствие на споразумение между централното правителство и политическата партия „Повече държава“ (Más País) в замяна на подкрепата на държавния бюджет. Той е на стойност 10 милиона евро и ще обхване около 70 малки и средни предприятия, които се задължават да въведат 4-дневна работна седмица поне за две години, съобщава БНР.

Кабинетът на Педро Санчес го изпрати за обществено обсъждане и се очаква тази седмица да бъде приет, а от юни следващата година да влезе в сила на практика.

Целта му е да подобри производителността, равновесието между професионалния и личния живот, равните възможности и физическото и психическото здраве на работниците. От компаниите се очаква да обучат служителите си и да направят организационни промени, за да гарантират ефективност, която да компенсира по-високите разходи за заплати.

В подкрепа на това правителството ще предостави временна пряка помощ за разходите, поети от компанията. Според поддръжниците на проекта първите държави в света, които минаха на четиридневна работна седмица са показали добри резултати както за служителите, така и за предприемачите.

Като пример се дава Великобритания, където 86% от близо 70-те компании са доволни от намаляването на работната седмица.

Още международни новини – четете тук

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук