винетка

Депутатите в парламентарната комисия по регионална политика и благоустройство приеха на второ четене – при липса на винетка да могат да бъдат налагани само до три глоби годишно. Промените ще действат със задна дата от 1 януари 2019 година.

Водачите, които са шофирали без винетка, ще бъдат уведомявани за това до 3 дни след нарушението си.

В хода на дебата възникна спор дали този срок е разумен, като от Министерството на регионалното развитие и

АПИ настояха той да бъде 14-дневен.

В залата присъства и омбудсманът Диана Ковачева, която бе категорична, че подобен срок би бил твърде дълъг.

Народните представители от регионалната комисия се обединиха още и около решението на шофьорите да бива напомняно чрез имейли и текстови съобщения, когато валидността на винетката им изтича.

За втори пореден път икономическата комисия в парламента не събра кворум, за да гласува ключови промени по пътя на България към Еврозоната. Те се отнасят до бюрото

„Зелена карта“

и плащането на обезщетения при щети, нанесени от български водачи при шофиране зад граница. Според представителите на ГЕРБ – СДС, ако предложените промени бъдат одобрени, „Гражданската отговорност“ ще поскъпне. От самото бюро обаче не потвърдиха този извод.

Промените в текстовете, свързани с нанесените щети от български водачи в чужбина, са част от ангажиментите на България по пътя за приемането на еврото.

„В момента се водят преговори с Брюксел за известна толерантост по отношение на инфлационния критерий, но ако не са спазени законодателните ангажименти, няма как тези преговори да са в наша полза“, коментира служебният министър на финансите Росица Велкова. Александър Иванов от ГЕРБ и Мартин Димитров от „Демократична България“ влязоха в остър спор.

„ГЕРБ вкара България в Еврозоната, а вие бяхте на Моста на влюбените, г-н Димитров. Вие, докато упрявлявахте с правителството на Промяната, донесохте 25% инфлация“, каза Иванов.

„Тук трябваше да бъдат колегите и да си защитят позицията. Те казват – намерете компромис и

бягат като партизани

от залата“, заяви Димитров, след като Иванов напусна заседанието.

Депутати от БСП, ДПС, „Възраждане“ и „Български възход“ така и не дойдоха, заради което не се премина към гласуване на текстове.

Борислав Богоев от бюрото „Зелена карта“ заяви, че проблемът съществува от години и че се подобрява.

„Дали ще се увеличи „Гражданската отговорност“ – не можем да кажем, тъй като цената има много компоненти“, коментира Богоев и призова депутатите все пак да намерят някакво решение.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук