турция Атентат Истанбул
Снимка: БТА

Съединените американски щати предупредиха своите граждани за възможни предстоящи нападения от терористи в Турция. Вероятните цели може да са църкви, синагоги и дипломатически представителства в Истанбул или други места, които западните туристи често посещават, особено в районите Бейоглу, Галата, Таксим и Истиклял, заяви в съобщение на сайта си посолството на САЩ в Анкара.
Посолството отбелязва, че турските власти разследват въпроса. 

В съобщението се посочва, че с него се актуализира

предупреждението по отношение на сигурността

от 27 януари 2023 г. във връзка с инцидентите с изгаряне на екземпляри на Корана в Европа.

Отправя препоръка към американските граждани да са бдителни на места, посещавани от западни туристи, да избягват струпване на хора, да не се набиват на очи, да познават заобикалящата ги среда, да следят местните медии и уебсайта на посолството за сигнали и съобщения за граждани на САЩ.

Посолствата на Франция и Германия също предупредиха за евентуални атаки.

„Както напомня сигналът за сигурност, издаден от посолството на САЩ в Анкара на 27 януари 2023 г., рискът от терористични атаки в Турция вече е висок. Французите, пребиваващи в Турция или тези, които ще пътуват до Турция, се умоляват да обърнат

максимално внимание

на безопасността си, като стоят далеч от претъпканите места, посещавани от чужденци, включително религиозни места“, предупредиха от посолството на Франция.

„След изгарянето на Корана рискът от терористични атаки в Турция нараства според оценката на служителите по сигурността. Затова бъдете особено бдителни и внимателни и избягвайте обществени места и особено места за поклонение, ако е възможно“, отбелязват от германското посолство.

През ноември Турция се сблъска с тероризма. На едно от най-оживените места в Истанбул –

пешеходния булевард „Истиклял“,

който гъмжи от хора по всяко време на денонощието, експлозия отне живота на шестима души, а над 80 бяха ранени.

Според вътрешния министър Сюлейман Сойлу за нападението е отговорна групировката Кюрдска работническа партия (ПКК), която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г. Тя се разглежда като терористична организация от Анкара и западните ѝ съюзници, включително ЕС и САЩ.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук