изкуствен интелект сб

През следващите пет години изкуственият интелект (AI) ще промени почти една четвърт от работните места в света. Работните места ще бъдат засегнати и от цифровизацията, преминаването към чиста енергия и преразпределението на веригите за доставки. Това се казва в доклад на Световната банка (СБ).

СБ изчислява, че в началните етапи въвеждането на изкуствения интелект в работата на хората ще доведе до сътресения на пазара на труда. Като цяло обаче въздействието на повечето нови технологии върху пазара на труда ще бъде положително през следващите пет години.

Според анализаторите на СБ необходимостта

от специалисти в областта на киберсигурността, базите данниите данни и технологиите за устойчиво управление ще бъде основен двигател на растежа на работните места в световен мащаб.

Според доклада появата на такива технологии като ChatGPT

ще автоматизира или замени длъжности,

които включват комуникация и координация на процесите. Около 75% от 800-те компании, анкетирани от СБ, са заявили, че възнамеряват да въведат изкуствен интелект в дейността си през следващите пет години. По техни оценки в резултат на това ще бъдат съкратени до 26 млн. работни места. Съкращенията ще засегнат служители на административни и счетоводни длъжности, включително касиери и счетоводители.

В същото време СБ оценява, че макроикономическите фактори – забавянето на икономическия растеж, недостигът на предлагане и инфлацията – сега

представляват най-голямата заплаха за заетостта.

СБ смята, че нови работни места ще бъдат създадени чрез инвестиции в по-чисти технологии и по-широко преориентиране на глобалните вериги за доставки.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук